Азаров: Україна відстоюватиме "чутливі" питання у торгівлі з Європою

Середа, 16 лютого 2011, 10:31

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає найбільш чутливими у переговорах із Європейським Союзом щодо укладання угоди про зону вільної торгівлі позиції із сільського господарства й автоперевізників.

Про це заявив прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко у Братиславі (Словаччина) 15 лютого, повідомляє агентство "Українські новини".

За його словами, у ході зустрічі прем'єр-міністра Миколи Азарова із прем'єром Угорщини Віктором Орбаном у рамках саміту "Вишеградської четвірки" український прем'єр торкнувся теми переговорів із ЄС про зону вільної торгівлі і повідомив, що угода готова на 90%, але позиції, які лишилися, є "чутливими" для України.

Серед них Азаров назвав вимоги ЄС щодо квотування української сільськогосподарської продукції, а також позицію Євросоюзу щодо допуску українських автоперевізників на свій ринок.

Він підкреслив, що за цими позиціями Україна буде відстоювати національні інтереси.

"Угода про зону вільної торгівлі за всяку ціну, звичайно ж, Україні не потрібна. Вона має бути в інтересах українського народу", - процитував Азарова Лук'яненко.

Прем'єр виступив із ініціативою провести поетапне вирішення проблеми квотування агропродукції, наприклад, збільшити розміри квоти на найближчі 5 років, а надалі визначити перспективи скасування квот протягом 10 років.

За його словами, квоти, пропоновані ЄС зараз, не відповідають потенціалу України.

"Угоду ми заключаємо не на 1-2 роки, а на десятиліття, і тому потрібно думати про перспективу, і підхід до таких практично недопусків української сільськогосподарської продукції на європейський ринок не має перспективи", - процитував прем'єра Лук'яненко.

При цьому Азаров зазначив, що українські автоперевізники також очікують рівних умов для роботи на європейський ринках.

Як повідомлялося, раніше президент Віктор Янукович доручив Азарову і першому віце-прем'єр-міністрові, міністрові економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву внести погоджені пропозиції про зміну тактики ведення переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі і підготувати компромісні пакети домовленостей з визначенням можливих поступок з української сторони до 24 лютого.

Він вважає дуже низькою динаміку створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.