Ветеринари лякають африканською чумою з Росії

Вівторок, 1 лютого 2011, 17:11

Державна ветеринарна й фітосанітарна служба заявила про високий ступінь ризику проникнення вірусу африканської чуми свиней з Росії в Україну.

Про це на прес-конференції сказав перший заступник голови служби Володимир Горжеєв, інформують "Українські новини".

"Ми повинні реально констатувати, що є високий ступінь ризику", - сказав він.

Він зазначив, що в 2010 році в Росії було зареєстровано 79 випадків цього захворювання у свиней, у тому числі кілька з них у безпосередній близькості від кордонів України, при тім що в 2009 році було зафіксовано 49 випадків, в 2008 році - 38.

В 2011 році вже зафіксовано 8 випадків захворювання.

Горжеєв нагадав, що це захворювання передається при прямому контакті свійських тварин з дикими тваринами, а також при непрямому контакті - через транспорт, фермерське обладнання, корм.

Він зазначив, що тепер Держветслужба контролює всі види сполучення в областях, що мають кордони з Росією, - Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській, Сумській і Криму.

В 2010 році на 43 пунктах пропуску через державний кордон з Росією було вилучено й утилізовано 38 тонн продукції.

Крім того, це питання перебуває на контролі в карантинної міліції, а також спільних груп Державтоінспекції й карантинної служби, зараз забезпечується біозахист господарств, де втримуються свині, ведеться постійний моніторинг дикої фауни.

Горжеєв нагадав, що у разі проникнення цього захворювання на територію України є ризик обмеження експорту як української продукції тваринного походження, так і зерна.

Нагадаємо, Україна 4 січня тимчасово заборонила ввезення із Північно-Західного федерального округу Росії тварин, сприйнятливих до африканської чуми свиней, продукції, сировини з них і кормів. Цю заборону було пов'язано з поширенням на території Ленінградської області африканської чуми свиней.

Африканська чума свиней - небезпечне захворювання, що проходить без симптомів і дуже швидко передається від однієї тварини до іншої.

Від неї немає вакцини, і єдиний спосіб боротьби з вірусом - це знищення поголів'я свиней у радіусі 20 км від виявленого вогнища захворювання.

Людям цей вірус не загрожує.