У Бойка обурені цінами на нафтопродукти

Середа, 5 січня 2011, 10:31

Міністерство енергетики та вугільної промисловості інформує, що запаси нафтопродуктів на початок 2011 року є достатніми.

За бензиновою і за дизельною групою вони складають 300-400 тис. тонн, що відповідає обсягу місячного споживання палива в зимовий період, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Необхідно нагадати, що всі ці запаси були сформовані учасниками ринку до початку дії нових більш високих ставок акцизного збору: у жовтні-листопаді 2010 року", - пояснив директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства Костянтин Бородін .

Він підкреслив, що у зв'язку з цим секретаріат експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів буде враховувати нові ставки при розрахунках цінового коридору не раніше третьої декади січня, про що завчасно повідомив учасників ринку.

"Міненергоугля закликає учасників ринку нафтопродуктів до неухильного дотримання цінового коридору, встановленого восени 2006 року і підтвердженого усіма учасниками ринку 23 листопада 2010", - заявив Бородін.

Він уточнив, що в даний час верхня межа цінового коридору для бензину А-95 становить 8,51 грн. за літр.

Бородін відзначив, що міністерство неодноразово зверталося з проханням до Антимонопольного комітету дати оцінку компаніям, які вважають за можливе порушувати угоду, "під якими ще не висохло чорнило".

"Ми солідарні з позицією комітету, який у вівторок порушив справу за фактом різкого подорожчання бензину А-92 і А-95 в кінці минулого і початку цього року, і сподіваємося на принциповість наших колег з АМКУ, об'єктивність і всебічність ініційованого ними розслідування", - сказав директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості.

Як повідомлялося, зростання цін на світлі нафтопродукти на заправках України розпочалося приблизно в середині листопада.

Однією з основних причин подорожчання експерти називали зростання вартості нафти і нафтопродуктів на світових ринках, хоча весь цей час фірма "Лівела" ввозила в країну нафтопродукти без податків, що враховуються у формулі ціноутворення ЕАГ, і в окремі місяці обсяги її поставок досягали половини всього імпорту в Україні.