ЄС штовхає Україну на створення газового СП з Росією

Середа, 26 січня 2011, 09:54

Керівництво Євросоюзу вважає безглуздим вкладати гроші в модернізацію газотранспортної системи України.

У Брюсселі виходять з того, що у разі будівництва двох газопроводів з Росії в ЄС - South Stream і Nord Stream - необхідності в українському та білоруському транзит ні в Росії, ні в Євросоюзу більше не буде.

Фактично Єврокомісія підштовхує Київ до створення спільного підприємства з "Газпромом", пише видання "Комерсант-Україна".

25 січня комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що виділення Євросоюзом коштів на модернізацію української ГТС залежить від гарантій Росії на прокачку газу до Європи.

"Росія може постачати паливо без допомоги Україні чи Білорусі - зараз вона експортує на європейський ринок 120 млрд кубометрів газу", - пояснив Оттінгер.

Це розуміють і в українському уряді. Так, тиждень тому прем'єр-міністр Микола Азаров заявив: "Росія побудує Nord Stream і South Stream, Європа і Азербайджан - Nabucco, і Україна опиниться в глухому куті. Тому найважливіше - створити умови не тільки для нормального функціонування ГТС Україні, але і для її існування".

Під такими умовами російське керівництво має на увазі об'єднання газових монополій двох країн - "Газпрому" і НАК "Нафтогаз Україна", про що в травні 2010 року заявив прем'єр Володимир Путін.

Український уряд у відповідь подав ідею створити СП на базі магістральних газопроводів і родовищ "Газпрому" в РФ.

Восени "Газпром" запропонував для СП низку родовищ на Ямалі і в Астрахані.

Цей проект сторони обговорюють вже півроку. Очікується, що навесні вдасться просунутися у створенні СП.

Формально минулої осені Верховна рада вивела ГТС з переліку стратегічно важливих і не підлягають приватизації підприємств.

Однак, за словами Азарова, "питання приватизації української ГТС зараз неактуальне". У свою чергу президент Віктор Янукович неодноразово заявляв, що розраховує на спільну участь України, Росії та ЄС у модернізації української ГТС.

У Єврокомісії досі займали нейтральну позицію, але Оттінгер порадив владі України переконати Москву відмовитися від будівництва South Stream і профінансувати модернізацію української ГТС.

На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, Україна зможе впоратися з модернізацією ГТС як без європейської допомоги, так і без передачі активів в СП з російським "Газпромом".

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що у "Нафтогазу" є можливість у найближчі 5-7 років вкладати по 200-300 млн. доларів щороку в модернізацію ГТС.

За рахунок зростання обсягів прокачування, а також внутрішньої економії "Укртрансгаз" вклав у підвищення ефективності роботи системи в 2010 році близько 200 млн. доларів і планує витратити на ці цілі в нинішньому році ще більше 300 млн.

"Колишня влада прагнула залучити ЄС до участі в модернізації нашої ГТС з політичних мотивів: нам було важливо інтегруватися в європейський ринок. Зараз нам важливіше домогтися завантаження системи", - говорить пан Пашинський.