Фонд держмайна перевірить законність створення "Лукора"

Вівторок, 25 січня 2011, 19:53

Фонд державного майна перевірить законність створення ЗАТ "Лукор" у зв'язку зі зверненням Служби безпеки України.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу ФДМ.

"Управління контрольно-ревізійної роботи ФДМ проводить перевірку з питання законності створення за участю ВАТ "Оріана" і ТОВ "ЛУКОЙЛ-Нафтохім" закритого АТ "Лукор" і подальшого відчуження у 2004 році нафтохімічного комплексу ТОВ "Карпатнафтохім", - наголошується у повідомленні.

Згідно з ним, матеріали перевірки будуть направлені на адресу СБУ для відповідного реагування.

"Оріана", до складу якого входило 13 самостійних підприємств, була монополістом на українському ринку соляної кислоти, каустичної соди, антистатиків та інших товарів народного споживання.

Потім разом з російським "ЛУКОЙЛ-Нафтохім" у 2000 році було засновано ЗАТ "Лукор", в якому частка "Оріани" з часом скоротилася з 50% до 47,93%, а в 2004 році - ТОВ "Карпатнафтохім" з часткою "Лукора" всього 24%, тоді як решта 76% належать дочірній компанії НК "ЛУКОЙЛ" - Lukoil Chemical BV.

"Карпатнафтохіму", зокрема, були передані основні потужності "Лукор" з виробництва хлорвінілу, каустичної соди і хлору, а також поліолефінів (етилену і пропилену).

Фонд держмайна кілька років оскаржував зменшення частки "Оріани" нижче контрольної в "Лукор", а також створення "Карпатнафтохіму".

Крім того, він оскаржив у суді внесення до статутного капіталу "Лукора" 10,7% акцій "ЛУКОЙЛ-Нафтохіму", оцінених в 562 млн. гривень, замість внесення відповідної суми грошовими коштами, вимагаючи на цій підставі визнати незаконним створення "Лукора".

Сама "Оріана" перебуває у процедурі банкрутства, про яке було оголошено в січні 2003 року.

"ЛУКОЙЛ" проводить на "Карпатнафтохімі" масштабну програму реконструкції, заявляючи про те, що в компанію уже інвестовано 500 млн. доларів і планується інвестувати ще 500 млн. доларів.

Зокрема, в листопаді 2010 року за участю президента Віктора Януковича і президента НК "ЛУКОЙЛ" Вагіта Алекперова "Карпатнафтохім" почав гарантійні випробування виробництва хлору і каустичної соди мембранним методом (Хікс-М) потужністю 200 тис. тон каустичної соди і 180 тис. тонн хлору на рік.