В ЄС незадоволені обмеженням експорту зерна з Росії та України

П'ятниця, 21 січня 2011, 17:43

Німеччина критикує Росію і Україну за обмеження експорту зерна.

Ці країни, у свою чергу, пояснюють введені заходи екстраординарними умовами, які склалися на зерновому ринку в результаті жорстокої посухи 2010 року, і, у свою чергу, критикують ЄС за перешкоджання постачання зерна з країн СНД, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Дискусія відбулася в ході форуму "Розвиток сільського господарства та харчової промисловості у Східній Європі та Центральній Азії" в п'ятницю в Берліні.

"Ситуація, що складається на світовому ринку, не виправдовує введену Росією заборону на експорт зерна, цей захід викликає серйозну заклопотаність", - заявила на форумі міністр продовольства, сільського господарства та захисту прав споживачів Ільзе Айгнер.

За її словами, після того, як РФ ввела "зернове ембарго", ціни на зерно на світовому ринку підскочили, проявилися спекулятивні тенденції, "чому в першу чергу страждають розвиваючі країни".

"Зернове ембарго" в РФ діє з 15 серпня 2010 року по 1 липня 2011 року. В Україні - до 31 березня 2011 року введено квотування експорту зерна.

"Я цього квотування не зовсім розумію, чому один отримує квоти, інші ні", - заявив на форумі голова робочої групи по АПК Східного комітету німецької економіки Франц-Георг фон Буссе.

У свою чергу статс-секретар, заступник міністра сільського господарства РФ Олександр Петриков заявив, що введення заборони стало "заходом у зв'язку з найжорсткішою посухою минулого року".

"Застосування цього інструменту не заборонено правилами СОТ, - підкреслив він. - До того ж Росія виконала всі свої державні зобов'язання щодо постачання зерна іншим країнам і щодо постачання зерна в рамках гуманітарних програм".

Петриков заявив, що Росія планує відновити експортний потенціал по зерну вже в поточному році.

Як показала дискусія, країни ЄС не дуже-то чекають російське зерно на своїх ринках.

Міністр агрополітики України Микола Присяжнюк нагадав учасникам форуму, що Україна входить до п'ятірки найбільших експортерів зерна, "є номером один в експорті ячменю".

"Але, незважаючи на те, що в ряді країн є дефіцит зерна, ЄС дає нам квоту на його постачання, яка складає всього 1% від наших експортних позицій", - заявив він, підкресливши, що "це не зовсім правильно".