Світовий банк може підтримати український експорт

Середа, 19 січня 2011, 12:10

Світовий банк розглядає можливість додаткового фінансування у розмірі 150 млн. доларів другого проекту розвитку експорту Україною.

Рада директорів планує винести рішення з цього питання 17 березня 2011 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Передбачається, що в його рамках Міжнародний банк реконструкції та розвитку, який входить у СБ виділить 150 млн. доларів державному Укрексімбанку, який, у свою чергу, 45 млн. доларів направить безпосередньо на кредитування своїх клієнтів-експортерів, а ще 105 млн. доларів - іншим банкам для подальшого кредитування експортерів.

СБ нагадує, що поточний проект розвитку експорту завершується в кінці 2011 року, тому пропонується продовжити термін його дії для розподілу додаткового фінансування на два роки. Інші параметри проекту передбачається зберегти.

Як повідомлялося, другий проект розвитку експорту Україною на 154,5 млн. доларів СБ схвалив у липні 2006 року, кредитна угода з Укрексімбанком була підписана у вересні, а гарантійну угоду ратифікувала Верховна рада в грудні того ж року.

Кредит надавався на 20 років з відстрочкою повернення основної суми боргу на п'ять років на стандартних умовах (Libor +0,33%).

Проект спрямований на підтримку зростання експорту і реального сектора економіки в Україні через надання середньо- і довгострокового фінансування оборотного капіталу і інвестицій українським приватним експортерам, а також на розширення можливостей українського банківського сектору з фінансування підприємств і використання нових фінансових інструментів.

Перший проект розвитку експорту, в рамках якого Укрексімбанк залучив 60 млн. доларів, був завершений в 2004 році.