Думка експерта: Бізнес націлений на нові кредити і підвищення зарплат. ВІДЕО

Вівторок, 18 січня 2011, 13:54

НБУ опублікував результати дослідження ділових очікувань бізнесу за IV квартал 2010 року, які вказують на поліпшення індикатора.

Індекс ділових очікувань виріс за квартал на 4,6 пункту до 120 пунктів.

На думку директора департаменту аналітики Astrum Investment Management Олексія Блінова, бізнес буде збільшувати обсяги позик і витрати на зарплату.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.


"Результати вказують на істотне поліпшення оцінки поточного фінансово-економічного стану тих компаній, які імпортують товари в країну, що є непрямим показником стрімкого відновлення внутрішнього ринку", - вважає він.

Експерт відзначає, що деякі показники очікувань стабілізувалися після недавнього зростання.

Зокрема, баланс очікувань щодо фінансово-економічного стану підприємств протягом наступних 12 місяців дещо знизився: з 22% в III кварталі 2010 року до 20,7% в IV кварталі 2010 року.

В абсолютному вираженні 34,4% українських підприємств очікують поліпшення фінансово-економічного стану протягом найближчих 12 місяців.

"В цілому, українські компанії не стоять перед питанням падіння попиту: лише 7,9% з опитаних компаній характеризують свої запаси як "занадто великі", а це найнижчий показник з II кварталу 2008 року", - підкреслює Блінов.

При цьому він відзначає значне поліпшення очікувань з інвестицій, що підтверджує його точку зору про те, що інвестиції стануть основним локомотивом економічного зростання в 2011 році.

Згідно з результатами дослідження, дана тенденція характерна для більшості галузей економіки. На сьогоднішній день 13,2% респондентів заявляють, що працюють з більш ніж 100-відсотковим завантаженням виробничих потужностей, що особливо характерно для добувної промисловості.

"Висока завантаження виробничих потужностей на тлі зростаючого попиту означає потребу в інвестиціях для розширення виробництва", - запевняє експерт.

Результати дослідження також свідчать, що українські компанії мають намір підвищувати заробітну плату своїх працівників у 2011 році.

Баланс відповідей щодо очікуваного зростання витрат на одного працівника знаходиться на впевнено позитивному значенні у 54,7%. В абсолютному вираженні, 59,3% опитаних підприємств збираються підвищувати оплату праці працівників протягом найближчих 12 місяців.

Блінов нагадує також, що український бізнес все більше і більше потребує кредитів і зазначає, що комерційні банки стали більш охоче кредитувати.

За його словами, найбільша схильність до взяття кредитів спостерігається в енергетиці, а також у видобувній промисловості й сільському господарстві.

"Незважаючи зростання побоювань щодо девальвації гривні, все більше підприємств розглядають можливість залучення кредитів в іноземній валюті", - додав аналітик.