Територію Чорнобильської зони зменшать

Четвер, 9 грудня 2010, 13:15

В Україні планують переглянути рівень радіоактивного забруднення на територіях, віднесених до Чорнобильської зони, і зменшити її.

Про це повідомив голова Національної комісії з радіаційного захисту населення України при Верховній раді, народний депутат Володимир Скубенко під час круглого столу в Києві, повідомляє Golosua.

За його словами, заміри радіаційного рівня в окремих населених пунктах поки що не відповідають тому рівню, з якого вони були віднесені до IV категорії.

Тому, за дорученням президента Віктора Янукович буде створена дорожня карта, по якій буде здійснюватися нові виміри радіації.

"Мова йде не про зміну якихось пільг чи виплат постраждалим, а про зміну статусу територій, можливості розвитку і оздоровлення цих територій. 25 років ми працювали тільки на ліквідацію наслідків. Тепер настав час будувати", - сказав Скубенко.

Нагадаємо, в результаті аварії з сільськогосподарського користування було виведено близько 5 млн. га земель, довкола АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження, знищені і поховані сотні дрібних населених пунктів.