Накопичувати пенсії можна буде в 2012 році

Середа, 8 грудня 2010, 11:24

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Кабінет міністрів планує почати введення накопичувальної пенсійної системи з 2012 року.

"2011 рік буде витрачено на те, щоб підготувати нашу пенсійну систему до накопичувальних фондів, і вже починаючи з 2012 року перші 3 млрд. гривень надійдуть до цих фондів, потім практично в геометричній прогресії фонди будуть рости", - повідомив він, передає "Дзеркало тижня".

За словами Азарова, передбачається, що у 2013 році обсяг коштів у накопичувальних фондах складе близько 6,5 млрд. гривень, у 2014 році - 9,8 млрд. гривень.

Прем'єр також зазначив, що пенсійна реформа буде передбачати, що будуть працювати як державний пенсійний фонд, так і недержавні.

Він пояснив, що таким чином Україна поступово здійснить перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи. При цьому він зазначив, що в даний час дуже велика кількість українських громадян "взагалі не думає про свою пенсію".

"Вони розраховують на те, що хтось за них платить ці пенсійні фонди. А якщо хтось платить за них, значить, що вони працюють, значить, наші пенсіонери недоотримують законну частину пенсії, яку вони могли б отримувати. І вона йде тим, хто палець об палець не вдарив за своє життя для отримання пенсії. Значить, чи справедливо це? Ми поставимо це питання нашому суспільству", - заявив Азаров.

За його словами, вже зараз уряд приступає до створення спеціальної групи, яка буде проводити консультації з метою роз'яснення необхідності пенсійної реформи.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів має намір внести до Верховної ради законопроект про пенсійну реформу до 10 грудня.

За словами віце-прем'єр-міністра з економічних питань Сергія Тігіпка, цей законопроект передбачає перший етап пенсійної реформи, яку уряд хотів би здійснити ще до кінця цього року. Цей етап спрямований на скорочення дефіциту бюджету ПФ.