"Укртрансгаз" переводить транзит на електроенергію

П'ятниця, 3 грудня 2010, 17:26

Дочірня компанія "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" розпочала реалізацію проекту з економії технічного природного газу, який використовується для забезпечення роботи транзитних потужностей.

З 2010 року розпочалася заміна газоперекачувальних агрегатів з газотурбінним приводом на сучасні ГПА, які споживають електроенергію, передає "Дзеркало тижня".

В результаті сумарні витрати природного газу на виробничо-технологічні потреби за 2010 рік складуть близько 3,2 млрд. кубометрів, що на 0,5 млрд. кубометрів менше за показник 2009 року.

Зниження обсягів споживання технічного газу призводить до суттєвого заощадження коштів: замість дорогого імпортованого блакитного палива компанія використовуватиме більш дешеву електроенергію вітчизняного виробництва.

Економічний ефект вже поточного року складе близько 150 млн. гривень.

Передбачено поступову заміну ГПА на усіх ключових напрямках транспортування газу.

В 2010 році вже розроблені програми по заміні агрегатів із переведенням на споживання електроенергії на компресорних станціях "Яготин", "Бердичів" та "Комарно".

Роботи розпочнуться у 2011 році, на реалізацію першого етапу проекту заплановане фінансування в розмірі 200 млн. гривень.