Рада перекреслила "бюджетне" рішення Конституційного суду

П'ятниця, 3 грудня 2010, 13:29

Верховна рада у п'ятницю затвердила окремим законом положення закону про державний бюджет на 2010 рік, які напередодні Конституційний суд (КС) визнав незаконним.

За прийняття відповідного закону "Про деякі питання організації бюджетного процесу в 2010 році" проголосувало 255 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з текстом документа, він набуває чинності з моменту опублікування, застосовується з 30 листопада 2010 року та діє до 1 січня 2011 року.

Опозиційні депутати звертали увагу своїх колег на зауваження юридичного управління про не конституційності застосування закону з 30 листопада, проте почуті не були.

Як повідомлялося, 30 листопада КС визнав неконституційними з моменту прийняття рішення положення статей №№14, 24, 64, а також пп.7-13 розділу 7 прикінцевих положень закону про держбюджет-2010, оскільки їх включення до закону про бюджет суперечило вимогам до цього документа.

Згідно з документом, зокрема, ст.14 закону надавала міністру фінансів право при здійсненні державних позик і надання державних гарантій за дорученням Кабінету міністрів брати зобов'язання від імені України, пов'язані із здійсненням таких позик, у тому числі щодо відмови від суверенного імунітету в можливих судових справах.

Ст.24 дозволяла приймати плату за об'єкти, що приватизуються у вільній конвертованій валюті.

Ст.64 встановлювала, хто відноситься до членів сім'ї пільговика при наданні пільг.

Пунктом 7 прикінцевих положень закону про бюджет дозволяв Кабінету міністрів за погодженням з бюджетним комітетом Верховної ради переглядати деякі розміри виплат для зменшення витрат з державного та місцевого бюджетів.

У п.8 за пропозицією уряду парламент підвищив рентну плату за нафту і газовий конденсат та збір за геологорозвідувальні роботи.

У п.9 на 2010 рік встановлювався новий порядок розподілу коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на 2010 рік між місцевими бюджетами.

Пунктами 10 і 11 за пропозицією уряду Верховна рада зобов'язала усі господарські товариства сплачувати дивіденди в розмірі понад 30% чистого прибутку, щоб отримати додаткові доходи до бюджету.

Пунктом 12 закону про держбюджет-2013 припинялася дія закону про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат, який передбачає диференційовані розміри таких платежів залежно від умов видобутку.

Нарешті, в п.13 закону про держбюджет-2010 податковій службі було надане право стягувати до держбюджету заборгованість суб'єктів господарювання за кредитами, залученими державою або під державні гарантії.

Таким чином, у разі підписання прийнятого у п'ятницю закону "Про деякі питання організації бюджетного процесу в 2010 році" президентом Віктором Януковичем усі ці норми знову набудуть чинності.