Фірташу дали право орендувати Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК

Четвер, 23 грудня 2010, 11:25

Вищий адміністративний суд України визнав незаконною відмову Фонду держмайна продовжити "Кримському титану" на два роки продовжити оренду Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК.

Згідно з рішенням ВАСУ від 7 грудня, суд відхилив касацію ФДМ на рішення нижчестоящих судів, які визнали право "Кримського титану" продовжити оренду ІГЗК і ВГМК, закінчився 5 вересня 2009 року ,повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Розглянувши касацію, суд прийшов до висновку: ФДМ, відмовляючи у продовженні оренди, порушив ряд норм законодавства.

Зокрема, Фонд не повідомив ЗАТ за три місяці до закінчення терміну оренди, як того вимагає законодавство, про плани її розірвати.

Крім цього, суд встановив, що у підсумкових документах, якими Фонд роз'яснював мотивацію розірвати договір з ЗАТ, не було якесь суттєве обгрунтування такої дії.

Таким чином, "Кримський титан" мав правом продовжити оренду ІГЗК і ВГМК.

Відповідно до прес-релізу "Кримського титану", завод готовий у договірному порядку врегулювати з ФДМ питання продовження оренди ІГЗК і ВГМК.

Прес-служба з посиланням на голову правління ЗАТ Олександра Шітманюка повідомляє, що для реалізації такого механізму необхідно зняти арешт з майна зазначених підприємств.

Крім того, прес-служба підкреслює, що з моменту оренди ІГЗК і ВГМК орендодавець інвестував у їх розвиток близько 400 млн. гривень.

Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК забезпечують сировиною "Кримський титан".

У вересні 2009 року постановою попереднього уряду, очолюваного Юлією Тимошенко, затверджено рішення створити державні підприємства на базі ІГЗК і ВГМК, включивши їх в держхолдинг "Титан Україна".

У свою чергу, "Кримський титан", що входить в Group DF Дмитра Фірташа, вимагав пролонгувати договір оренди ІГЗК і ВГМК.

Конфлікт держави і ЗАТ навколо об'єктів перейшов у судову площину.

Крім цього, у підприємств Фірташа виник ще низка конфліктів з попереднім урядом України.

Після зміни уряду країни конфлікти були врегульовані, а керівники з OstChem Group, що об'єднує хімічні активи Фірташа, очолили "Титан Україна", "Сумихімпром" і казенне підприємство "Запорізький титаномагнієвий комбінат".

"Титан Україна" управляє ВАТ "Сумихімпром", ДАК "Титан", що володіє 50% +1 акція "Кримського титану".

До його складу також планується включити ЗТМК після реорганізації його у ВАТ.