Депутати хочуть заборонити рекламу ліків

Вівторок, 21 грудня 2010, 18:44

Верховна рада має намір заборонити рекламу лікарських засобів.

За прийняття в першому читанні відповідного законопроекту проголосувало 260 депутатів при 226 мінімально необхідних, повідомляє агентство "Українські новини".

Заборону про рекламу лікарських засобів пропонується внести у вигляді норми в закон "Про лікарські засоби".

Також пропонується в законі "Основи законодавства України про охорону здоров'я" прописати норму, відповідно до якої держава може обмежувати рекламу лікарських засобів, медичних виробів, техніки, методів профілактики, діагностики, лікування, реабілітації.

При цьому дозволяється реклама тільки тих медичних засобів і медтехніки, методів профілактики, діагностики, лікування й реабілітації, які у встановленому порядку дозволені спеціально вповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я.

Інформація про лікарські засоби, у тому числі, ті, що не зареєстровані в Україні або ще на стадії розробки або впровадження у виробництво, може надаватися винятково в спеціалізованих виданнях, призначених для медустанов і лікарів.

У проекті зазначено, що держава має вести Державний реєстр лікарських засобів і надавати інформацію про дозволені до реалізації ліки у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ і лікарів.

Законопроект посилює державний контроль якості вироблених, а також завезених в Україну лікарських засобів шляхом введення обов'язкового державного контролю якості імпортованих лікарських засобів, обов'язкової перевірки відповідності умов виробництва, зберігання й реалізації ліків перед видачею дозволу на здійснення такої діяльності.

Зокрема, порядок ввозу ліків на територію України, відповідно до проекту закону, установлюється Кабінетом міністрів, а контроль здійснюється Державною інспекцією з контролю якості ліків Міністерства охорони здоров'я у встановленому Кабміном порядку.

Проектом забороняється відпуск громадянам без пред'явлення рецепта тих лікарських засобів, які можуть відпускатися лише за рецептом лікаря, при цьому забороняється реалізація таких ліків з аптечного кіоску, крім випадків, передбачених ліцензійними умовами, установленими для ведення господарської діяльності в роздрібній торгівлі ліками.

Раніше повідомлялося, що Київська міська рада на сесії 16 грудня звернулася до Верховної ради із проханням заборонити рекламу лікарських засобів.