В Україні пропало мільйон тонн кукурудзи?

Вівторок, 21 грудня 2010, 10:37

Через обмеження експорту і переповнених елеваторів, які не можуть впоратися з сушінням і належним зберіганням кукурудзи, втрати якості можуть торкнутися 1 млн. тонн цієї культури.

Таку оцінку втрат дав президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, пише газета "Дело".

"За останні 3 місяці, з моменту введення квотування експорту зерна, обсяг зіпсованої кукурудзи досяг 1 млн. тонн. Вона лежить зіпсована, ми її утилізуємо, тому що немає можливості експортувати"- сказав він.

Через невеликі обсяги квот, а також неоперативний їх розподіл на ринку сформувався дефіцит потужностей зі зберігання зернових.

Кукурудза, прибирання якої починається в останню чергу, опинилася в найбільш важкому становищі, оскільки до моменту її збору елеватори вже були зайняті.

Ситуацію ускладнювало те, що врожай кукурудзи в 2010 році - найвищий за всі роки незалежності України і становить понад 12 млн. тонн.

Кукурудзу завантажували у всі відповідні потужності, однак незабаром всі резерви були вичерпані.

"На превеликий жаль, ми були змушені припинити збирання кукурудзи навіть у власних господарствах" - говорить глава "Нібулона" Олексій Вадатурський.

Причина, по якій уряд обмежив експорт зернових - необхідність стримувати ціни на внутрішньому ринку.

"Якщо ми відкриємо експорт, то ціна на кукурудзу підніметься на 30%, на пшеницю - на 25%, а це може стимулювати ціни на хліб, молоко і м'ясо" - говорить Леонід Козаченко.

Але якщо чиновники були одностайні у вирішенні обмежити торгівлю продовольчими класами, то відносно кукурудзи такої єдності думок не було.

"Моя думка - що немає сенсу тримати кукурудзу" - сказав депутат Сергій Терещук, член профільного парламентського комітету.

Однак, Мінекономіки та Мінагрополітики наполягли на необхідності обмежень.

Два тижні тому уряд продовжив обмеження експорт зерна ще на кілька місяців - до березня 2011 року, збільшивши квоту на 1,5 млн. тонн, тепер загальний її обсяг становить 4,2 млн. тонн.

Додатково вирішено дозволити вивезення 500 тис. тонн пшениці та 1 млн. тонн кукурудзи.