П'ять країн ЄС вимагають заморозити бюджет блоку

Неділя, 19 грудня 2010, 14:19

П'ять держав Європейського союзу заявили, що бюджет ЄС слід заморозити до 2020 року.

Про це повідомляє інформаційний портал 2К2 з посиланням на Reuters.

Лист, підписаний лідерами країн, що є фінансовими донорами ЄС, - Великобританії, Німеччини, Франції, Фінляндії та Нідерландів - може спровокувати конфлікт між західними і східними членами блоку.

У своєму листі лідери п'яти країн заявляють, що зростання загальноєвропейського бюджету після 2013 року не повинно перевищувати темпи зростання інфляції.

"Витрати загальноєвропейського бюджету не повинні бути винятком із спроб членів ЄС взяти під контроль витрати національних бюджетів", - йдеться в листі, адресованому голові Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу.

Вимога авторів листа, за прогнозами аналітиків, наштовхнеться на сильний опір з боку Польщі та інших нових членів ЄС, коли 27 урядів блоку в середині 2011 року почнуть переговори про довгостроковий загальноєвропейський бюджет на 2014-2020 роки.

Бюджет ЄС на майбутній рік становить 126,5 мільярда євро. Більше 40% цієї суми піде на підтримку сільського господарства, а третина - на допомогу бідним країнам.

Лист Баррозу підписали президент Франції Ніколя Саркозі, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, прем'єр-міністр Голландії Марк Рютте і прем'єр-міністр Фінляндії Марі Ківініемі.