Попов хоче достроково погасити борги перед банками

Четвер, 16 грудня 2010, 11:10

Київ вивчає можливість як часткового, так і повного рефінансування в 2011 році заборгованості за єврооблігаціями за рахунок випуску нових євробондів.

Про це заявив голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми опрацьовуємо питання можливого випуску євробондів. Я вважаю, що це одне з перспективних можливих рішень і, після проведених консультацій з різними можливими партнерами, переконався, що у нас є шанси", - сказав він.

За його словами, якщо влада зрозуміє, що може мати вигідніші умови за кредитами, яких набралася за останні роки, то зможе, наприклад, випустити єврооблігації на всю суму (750 млн. доларів) і перекредитуватися.

Попов наголосив, що питання боргів Києва бажано вирішити до березня 2011 року.

Коментуючи пропозицію уряду про передачу в загальний фонд держбюджету-2011 50% надходжень від податку, Попов сказав, що це питання ще не закрите і щодо нього ведуться дискусії із урядом.

"Зараз у нас є вилучення (з міського бюджету в державний) - 6,5 млрд. гривень, і не має значення, яким чином воно відбувається. Питання полягає в цифрі, яка потім залишаться. Ми ще дискутуємо із приводу бюджету Києва, і в четвер буде зустріч із прем'єр-міністром Миколою Азаровим з цього питання. Ми хочемо відстояти інтереси Києва максимально", - сказав Попов.

Він також повідомив, що одним із джерел наповнення бюджету столиці в 2011 році стануть надходження від приватизації й продажу землі.

"Мені б хотілося, щоб ми вийшли десь на 1 млрд. гривень доходів у бюджет розвитку від приватизації, у тому числі й землі. У нас є деякі підприємства, які давно працюють і в них ще не пройшла приватизація: це великі торговельні, деякі промислові підприємства. Вони готові, і ми їх навіть просили здійснити викуп землі, тому що нам потрібні гроші в бюджет", - сказав Попов.

Як повідомлялося, раніше міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що його відомство розраховує, що Київ в 2011 році розрахується за єврооблігаціями за рахунок власних ресурсів.

За даними рейтингового агентства S&P на середину липня 2010 року, Києв у квітні 2011 року повинен погасити кредит Альфа-банку на 750 млн. гривень, у березні й у червні 2011 року - кредити банку "Хрещатик" відповідно на 150 млн. і 300 млн. гривень, а в липні - єврооблігації на 200 млн. доларів.

Крім того, місту необхідно обслуговувати інші кредити, у тому числі єврооблігації ще на 500 млн. доларів, випущені зі ставками від 8-8,625% річних.