Фірташ судиться із СЕБ Банком за депозит

Четвер, 16 грудня 2010, 11:55

Горлівський концерн "Стирол", підконтрольний українському підприємцеві Дмитру Фірташу, у судовому порядку намагається забрати депозит на суму 3 млн. доларів у СЕБ Банку.

Цей депозит перебуває у банку в заставі під кредитну лінію, видану декому на ім'я Андрій Шуліка на 10 років, пише газета "Дело".

У червні 2007 року Донецька філія тоді ще Факторіал-банку (зараз - СЕБ Банк) прийняла від концерну "Стирол" 3 млн. доларів на депозитний рахунок, інформує видання.

Через місяць до банку звернувся Андрій Шуліка із проханням відкрити кредитну лінію на суму 2,8 млн. доларів до червня 2017 року.

Заставодавцем під цю позику виступив концерн "Стирол", в забезпечення було надано депозит на 3 млн. доларів, відкритий концерном місяцем раніше.

У липні 2009 року концерн "Стирол" звернувся до банку з проханням повернути частину депозиту, а саме - 1,7 млн. доларів у семиденний термін.

Банк відмовив вкладнику, мотивуючи це тим, що поки діє договір застави, депозит вкладник отримати не може.

У серпні 2009 року концерн "Стирол" подав позов проти СЕБ Банку до київського госпсуду з вимогою повернути відкритий більше трьох років тому депозит.

Майже через рік суд вирішив суперечку на користь "Стиролу" і постановив стягнути з СЕБ Банку частину депозиту в розмірі 1,7 млн. доларів.

Своє рішення суддя аргументував тим, що підписи на договорах застави з боку позичальника і заставника були нанесені струменево-крапельним способом на різнобарвній розмножувальній техніці, а деякі підписи - підроблені.

Київський апеляційний госпсуд відхилив апеляційну скаргу банку, однак Вищий госпсуд прийняв касаційну скаргу фінустанови, яку розгляне 22 грудня 2010 року.

До розгляду справи у Вищому госпсуді дію постанови Київського госпсуду тимчасово призупинено.

Якщо ж Вищий госпсуд стане на бік концерну "Стирол", то банк може втратити заставу і власне впевненість у поверненні позикових коштів.