Думка експерта: Вливання в Укргазбанк і "Родовід" можуть сягнути більше 2% ВВП

Середа, 15 грудня 2010, 15:55

Уряд вирішує питання про чергове збільшення статутних капіталів націоналізованих банків Родовід Банку і Укргазбанку.

Родовід Банк може отримати 5,8 млрд. гривень, Укргазбанку необхідно близько 3 млрд.

В коментарі "Економічній правді" аналітик ІК Dragon Capital Анастасія Туюкова зазначила, що у випадку докапіталізації загальна сума державної підтримки Укргазбанку і "Родоводу" досягне 22 млрд. гривень або більше 2% ВВП країни.

"Не кажучи про непогашені кредити рефінансування близько 8 млрд. гривень, отриманих від НБУ", - додала співрозмовник.

За її словами, "вирішення подальшої долі банків є складним питанням. Не на користь банків грає ефективність використання вже інвестованих коштів".

Туюкова зазначила, що багато питань викликає частка проблемних кредитів, що досягає 2 \ 3 загального портфеля, що вище середнього рівня по сектору.

"І поки ми бачимо тільки збільшення цього показника. Схоже, що частина коштів платників податків пішла на прощення боргів бізнес-структурам, позичальникам банку", - сказала експерт.

Слід зазначити, що в Укргазбанку частка непрацюючих активів становить 41%, що порівняно нижче за аналогічний показник в 74% в Родовід Банку.

Також Укргазбанк показує порівняно кращі результати зростання депозитної бази +42% за 9 місяців 2010 року і динаміки кредитного портфеля +22%.

"Що стосується Родовід Банку, поряд зі скороченням кредитного та депозитного портфелів, залишається непогашеною близько 3 млрд. гривень депозитів вкладників Укрпромбанку, переведених у банк на обслуговування", - підкреслила Туюкова.

"При цьому явно, що фінустанова має проблеми з ліквідністю", - сказала вона.

Так, за результатами третього кварталу сума грошових коштів та інвестицій у державні цінні папери на балансі банку зменшилася до 200 млн. гривень з 3 млрд. на початок року.

"Все це ускладнює прийняття рішення про доцільність додаткових вливань в банки. Однак рішення про подальшу підтримку або ліквідації банків має бути прийнято. І, бажано, в стислі терміни, тому що неясність в цьому питанні негативно впливає на платіжну дисципліну недобросовісних позичальників банків, які очікують, що ліквідація установи, можливо, позитивно відіб'ється на необхідності погашати їх борги", - резюмувала аналітик.