Італійська Eni домовляється про розвідку сланцевого газу в Україні

Понеділок, 13 грудня 2010, 20:58

Президент провідної енергетичної компанії Італії Eni Паоло Скароні прибув до Києва, щоб обговорити з міністром закордонних справ України питання про концесію територій для розвідки родовищ сланцевого газу.

Його  видобувають з бітумних сланців, що знаходяться у підземних вугільних пластах, - пише італійська Corriere della Sera.

Лише кілька днів тому глава Eni отримав такі концесії у Польщі, де застосовуватиметься технологія Quicksilver. Eni планує до 2030 року добитися революційних успіхів у сфері газу, добутого нетрадиційним способом.

Щоправда, саме "традиційний" газ і Росія залишаються основою зовнішньої політики Eni.

Тісні особисті відносини між італійським та російським прем'єрами навіть викликали підозри американського посольства в існуванні спільних економічних інтересів. Це стало відомо завдяки публікації викривальних документів сайтом Wikileaks.

Найближчими днями Eni, як очікується, дасть згоду на обмін активами італійсько-російського консорціуму, який, інвестувавши  5,8 млрд. доларів, придбав три компанії, що володіють найбагатшими газовими родовищами в районі Ямалу.

У цьому консорціумі "Газпром" залишить за собою не більше 51% акцій, але віддасть 24,9% олігарху Леоніду Міхельсону, власнику нафтової компанії Novatek. Ця компанія була залучена тому, що вже розробляла родовища в цьому районі і, таким чином, може допомогти почати діяльність на родовищах, що колись належали ЮКОСу.

Американці таврують це підприємство як доказ підпорядкованості Італії Кремлю.

Відправним моментом слід вважати суму, про яку досягнута домовленість з людиною, яка була акціонером "Газпрому", але зрештою пішла зі сцени.

Це "маленький" олігарх Григорій Бєрьозкін і йдеться про 90 млн. доларів, половина з яких була переказана, друга половина - ні, оскільки розробка Ямалу не почалася впродовж двох років, як передбачалося.