У Раді чекають на "пенсійні" закони "із дня на день"

Понеділок, 13 грудня 2010, 13:53

Законопроекти щодо пенсійної реформи в парламенті чекають з дня на день.

Про це на брифінгу у понеділок заявив голова Верховної ради Володимир Литвин, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я вважаю, що нам потрібно буде спокійно і виважено підійти до цього документа, коли він в остаточній редакції з'явиться у Верховній раді. Очевидно, це відбудеться сьогодні-завтра. Тоді ми відразу ж надамо його для ознайомлення широкої громадськості", - сказав він.

У свою чергу, лідер фракції Партії регіонів у Верховній раді Олександр Єфремов також повідомив журналістам на брифінгу, що ці законопроекти очікуються у парламенті цього пленарного тижня.

"Швидше за все, по пенсійній реформі документ буде цього тижня внесений урядом, ми в остаточному варіанті побачимо, який він буде. Як мені здається, сьогодні і прем'єр-міністром, і урядом робиться все можливе для того, щоб це був м'який варіант документа", - сказав він.

"Як один з можливих варіантів розгляду питань щодо цього документа буде підвищення пенсійного віку для жінок, які працюють у бюджетній сфері, саме з цих галузей виходить найбільше бажання людей продовжити свою роботу. Ми щороку стикаємося з тисячами заяв, коли працівники бюджетної сфери просять продовжити ним пенсійний вік", - зазначив Єфремов.

Також, за словами депутата, розглядається варіант додаткових нарахувань до пенсії - приблизно 5% за кожні півроку понад раніше встановлений термін виходу на пенсію.

Як повідомлялося, раніше перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова повідомила, що Кабінет міністрів в найближчі дні внесе до Верховної ради проект закону про підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років.

До цього віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що до 10 грудня Кабінет міністрів подасть до Верховної ради проект закону, який передбачає перший етап пенсійної реформи.

Разом з тим, Тігіпко заявляв, що скорочення пенсій в ході здійснення пенсійної реформи не буде, оскільки Конституція забороняє скорочувати соціальні досягнення, які уже були у людей.

У свою чергу опозиція вимагає відкритого обговорення пенсійної реформи перед голосуванням у парламенті за відповідний законопроект.