Українським бізнесменам заборонили купувати німецький банк

Середа, 1 грудня 2010, 18:22

Спроба українських бізнесменів купити банк у Німеччині зазнала остаточної поразки.

Суд підтвердив рішення відомства з нагляду за фінансовим сектором заборонили покупку. Привід - сумніви в походженні грошей, повідомляє Deutsche welle.

Юридична суперечка між двома українськими бізнесменами та Федеральним відомством з нагляду за фінансовим сектором - BaFin тривала з 2005 року.

Крапку у справі поставив Адміністративний суд в Касселі, який підтвердив позицію контрольної установи заборонити продаж українським бізнесменам 46,6% бременського банку NordfinanzBank AG.

Таким чином, украінці програли в другій інстанції і більше не зможуть оскаржити це рішення.

Про яких саме бізнесменів йшла мова, не повідомляється. У матеріалах BaFin лише сказано, що їхня компанія зареєстрована в швейцарському місті Цюріху, а самі вони нібито володіють часткою в українському металургійному комбінаті і однієї великої кредитної установи.

З метою покупки німецького банку, на рахунки їх швейцарської фірми було перераховано більше 60 млн. швейцарських франків - без документів.

"У цьому випадку у нас виникли сумніви - звідки походять кошти потенційних покупців, - сказав спікер BaFin в штаб-квартирі відомства в Бонні. - Це нібито прибутки від продажу сталі, але на підтвердження цього не було документів. Цього достатньо, щоб заборонити покупку ".

У результаті BaFin назвало українських інвесторів "ненадійними" і такими, які "не відповідають вимогам солідного керівництва" банку.

Фактично українських інвесторів підозрювали у відмиванні грошей.

Спікер BaFin не підтвердив і не спростував таке припущення, сказавши, що конкретного підозри не було.

На початку 2000-х років міжнародна організація FATF включила Україну до "чорного списку" країн, що недостатньо співпрацюють у боротьбі з відмиванням грошей.

Країнам-членам організації було рекомендовано прийняти відповідні заходи. У 2003 році Україна виключили з цього списку.