Білорусь не виключає продаж нафтової компанії Венесуелі

Вівторок, 9 листопада 2010, 20:47

Не виключено, що в Білорусі може бути прийнято рішення про продаж контрольного пакету ВАТ "Нафтан" Венесуелі.

Про це заявив білоруський перший віце-прем'єр Володимир Семашко, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Найголовніша наша умова для стратегічного інвестора - партнер повинен мати внутрішні ресурси. Росія сьогодні має власні ресурси нафти, але їх має і Венесуела, і вона теж може претендувати на те, щоб стати стратегічним інвестором (в обмін на придбання частки в статутному капіталі). Залежно від умов, може бути проданий і контрольний пакет. А чому б і ні?", - сказав Семашко.

Він додав, що інвестор повинен мати власні ринки збуту продукції та інвестиційну програму, розраховану як мінімум на 10 років.

Семашко підкреслив, що потенційні венесуельські партнери попередньо відповідають всім цим умовам.

Водночас, перший віце-прем'єр відзначив, що жодні переговори із продажу пакета акцій "Нафтана" ні з Венесуелою, ні з будь-яким іншим інвестором нині не ведуться.

Семашко додав, що кілька років тому відбулося об'єднання ВАТ "Нафтан" і ВАТ "Полімір" в єдиний виробничий комплекс.

Раніше інтерес до активів "Нафтана-Полімір" виявляла російська компанія "ЛУКОЙЛ".

За словами Семашка, "ЛУКОЙЛ" і сьогодні не втрачає інтерес до цього проекту. Ця російська компанія має власний видобуток нафти, власну збутову мережу, в тому числі і в Білорусі, і фінансові ресурси для реалізації інвестпроектів.

У той же час Семашко нагадав, що в Білорусі вкрай обережно підходять до акціонування і приватизації стратегічних підприємств.

"Ми сьогодні на низькому старті. Ми і по" Білоруськалію "шукаємо партнера", - сказав перший віце-прем'єр.

У той же час Семашко підкреслив, що жодного рішення про можливий продаж пакету "Білоруськалію" в республіці поки не прийнято.