Уряд боротиметься з бюрократами в будівництві?

П'ятниця, 26 листопада 2010, 10:29

Кабінет міністрів має намір запропонувати Верховній раді скоротити кількість дозвільних процедур у будівельній сфері.

Про це сказано в повідомленні прес-служби уряду, передають "Українські новини".

Відповідний законопроект "Про регулювання містобудівної діяльності" був затверджений на засіданні урядового комітету з питань економічної політики.

За прогнозами віце-прем'єр-міністра з економічних питань Сергія Тігіпка, собівартість будівництва у разі прийняття зазначеного законопроекту зменшиться на 15-20%.

"Цей закон матиме важливе значення і для боротьби з корупцією. За даними самих будівельників, після усунення зайвих процедур собівартість будівництва зменшиться на 15-20%", - сказав він під час засідання комітету.

Зі слів Тігіпка, цей законопроект готувався за участю міжнародних експертів, вітчизняних фахівців і представників об'єднань підприємців.

Віце-прем'єр зазначив, що цей проект кардинально скорочує і спрощує дозвільні процедури, дає змогу збільшити обсяги будівництва і залучити в країну додаткові інвестиції.

"Прийняття закону дасть змогу скоротити кількість кроків інвестора в питаннях дозвільних процедур з 93 до 9, а строк отримання всіх необхідних дозволів скоротиться з 415 до 60 днів", - сказано в повідомленні.

Тігіпко вважає, що зростання інвестицій у будівництво внаслідок дерегулювання галузі спричиниться до пожвавлення в таких галузях, як металургія, виробництво будівельних матеріалів, транспортні перевезення, цементне виробництво.

Віце-прем'єр також висловив упевненість, що прийняття закону покращить позиції України в міжнародних рейтингах умов ведення бізнесу.

17 листопада президент Віктор Янукович доручив прем'єр-міністрові Миколі Азарову до кінця 2010 року розробити і представити законопроект про спрощення дозвільних процедур у будівництві.

Янукович прогнозує, що до кінця 2010 року кількість дозвільних процедур під час ведення бізнес-діяльності буде скорочено на 92%.

30 червня Верховна рада прийняла в першому читанні Містобудівний кодекс, яким передбачається встановлення пріоритетного значення містобудівної документації і місцевих правил під час врегулювання розвитку населених пунктів, а також регулювання питань ліцензування проектувальників і будівельних організацій, посилення відповідальності за порушення містобудівного законодавства.