Підприємці хочуть митне законодавство, як у ЄС

Понеділок, 15 листопада 2010, 13:10

Рада підприємців при Кабінеті міністрів вважає, що митне законодавство України необхідно удосконалити за прикладом законодавства Європейського Союзу та інших розвинених країн.

Про це в ході засідання Ради підприємців заявив її голова Леонід Козаченко, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Митне законодавство України потребує суттєвого доопрацювання. Звичайно, воно містить норми, які повністю відповідають міжнародно-правовим актам у сфері митної справи, але їх суть часто нівелюється", - зазначив він.

Зокрема, за словами Козаченка, при оформленні експорту товарів з України нормативна база митної служби передбачає надання 46 видів документів.

Він підкреслив, що такий фіскальний характер митного регулювання не стимулює виробничу діяльність українських експортерів і створює економіко-правові проблеми перед імпортерами.

"У таких умовах необхідно забезпечити роботу митних органів за принципом "єдиного офісу" і з використанням механізму "єдиного вікна", - додав глава Ради підприємців.

За його словами, новий проект митного кодексу можна виробити протягом двох-трьох місяців.

"З цим документом нам не потрібно поспішати, як ми це робили з податковим кодексом. Існує також думка, що зараз не час приймати новий митний кодекс, можна жити і працювати за старим, доопрацювавши ті документи, яких не вистачає, щоб удосконалити митне законодавство, яке сьогодні шкодить експортерам і є гальмом для збільшення експорту продукції", - зазначив Козаченко.

За його словами, і у випадку розробки нового кодексу, і в разі доопрацювання існуючого митне законодавство має бути гармонізоване із законодавством Євросоюзу і враховувати кращі напрацювання митного законодавства інших країн, зокрема, Росії та Китаю.