"Газпром" створив СП з Болгарією

Неділя, 14 листопада 2010, 11:00

Російський "Газпром" і "Болгарський енергетичний холдинг" у суботу, 13 листопада, підписали угоду акціонерів і статут спільної проектної компанії South Stream Bulgaria AD.

З російського боку документ підписав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, а з болгарської сторони - виконавчий директор "Болгарського енергетичного холдингу" Майя Христова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Угоду підписано в присутності прем'єр-міністра Володимира Путіна і прем'єр-міністра Болгарії Бойко Борисова.

Спільне підприємство буде створено на паритетній основі. Зареєстровано СП буде на території Болгарії.

Процедуру остаточної реєстрації СП буде завершено до кінця листопада 2010 року.

Спільна компанія буде займатися реалізацією попередньої стадії опрацювання проекту, фінансуванням, будівництвом і експлуатацією болгарської частини  газопроводу.

Нагадаємо, що в кінці жовтня 2010 року в ході телефонної розмови прем'єр-міністри двох країн домовилися до кінця 2010 року закрити всі невирішені питання щодо "Південного потоку", у тому числі створити СП, а до 15 листопада затвердити його статутні документи і почати роботу над техніко-економічним обгрунтуванням газопроводу.

Міллер нагадав, що підписання документів про створення СП з Болгарією має дуже важливе значення, оскільки Болгарія "буде першою країною, куди прийде "Південний потік" після морської його частини".

Саме після проходження Болгарії "Південний потік" буде ділитися на гілки в бік Сербії та Греції.

Міллер також зазначив, що реалізація "Південного потоку" важлива і для самої Болгарії, оскільки дозволить збільшити транзит газу через її територію з 13 мільярдів кубометрів у 2009 році до 63 мільярдів  кубометрів.

Нагадаємо, що 13 жовтня 2010 року "Газпром" підписав з румунською держкомпанією Transgaz SA меморандум про наміри щодо підготовки техніко-економічних розрахунків проходження "Південного потоку" по території Румунії.