Мінімум 50% української винопродукції - фальсифікат

Субота, 9 жовтня 2010, 13:30

Зараз мінімум 50% виноробної продукції, що випускається в Україну - фальсифікат, який не відповідає чинним стандартам і нормативам.

Про це в інтерв'ю виданню "Комментарии" сказав генеральний директор української корпорації з виноградарства та виноробної промисловості "Укрвинпром" Олександр Мацько.

"Думаю, що його обсяги в сезоні 2010/2011 істотно збільшаться", - сказав він.

Співрозмовник пояснив, що одним з найбільш поширених способів виробництва винного фальсифікату є виготовлення вина з відходів сировини.

"За інформацією, яка надходить від виноградарів, зараз мезга (залишки після вичавлювання виноградного соку) йде нарозхват. Незважаючи на те, що згідно технології, її повинні переробляти або утилізувати, мезга користується попитом у підприємств вторинного виноробства, які, не соромлячись, розбавляють її водою з цукром і залишають бродити", - сказав Мацько.

За його словами, при детальному лабораторному аналізі, на 40 показників і більше, у складі багатьох кріплених вин взагалі не вдається виявити виноматеріалів.

"Хімічити з виноробною продукцією дозволяє надто слабка концентрація галузі, яка поділена між більш ніж сотнею виробників. Приміром, статистична звітність з виробництва кріплених вин показує цікаві дані: об'єднання "Масандра" знаходиться лише на шостому місці за обсягами - 650 тис. дал. Серед лідерів - заводи, що не мають жодного куща винограду", - підкреслив Мацько.