Українців готують до подорожчання вина і шампанського?

Субота, 9 жовтня 2010, 12:34

В 2010 році врожай винограду буде зібрано майже на третину менше торішнього.

Такий прогноз в інтерв'ю виданню "Комментарии" висловив генеральний директор української корпорації з виноградарства та виноробної промисловості "Укрвинпром" Олександр Мацько.

"Цей рік надзвичайно несприятливий для вітчизняних виноградарів. За моїми прогнозами, урожай винограду виявиться майже на третину менше торішнього", - сказав він.

За словами Мацько, "цієї осені зберуть всього близько 250-270 тис. тонн  винограду - на 35% менше в порівнянні з 2009 роком, коли його валовий збір склав 415 тис. тонн".

"У результаті серйозних втрат вже сьогодні утворюється явний дефіцит сировини для виробництва вина на внутрішньому ринку, який супроводжується відчутним зростанням цін на виноматеріали", - сказав він.

Директор корпорації додав, що якщо минулої осені якісні виноматеріали реалізовувалися вітчизняними заводами первинного виноробства по 36-38 гривень/дал, то тепер ціни виростуть на 40-100% - до 45-55 гривень/дал на виноматеріали для виробництва ординарних вин і до 60-70 гривень/дал - для шампанського і марочних вин.

"У найближчі місяці це потягне за собою зростання цін на готову продукцію - вино і шампанське подорожчають як мінімум на 30%",- підкреслив співрозмовник.