Україна вивозить пестициди в Європу

Неділя, 31 жовтня 2010, 11:41

Міністерство охорони довкілля виділило 50 млн. гривень на знищення прострочених, невідомих та заборонених пестицидів.

До кінця року планують зібрати та вивезти близько 2,5 тис. тонн отруйних речовин, повідомляє українська служба новин BBC.

Зараз їх збирають по закинутих хімічних складах у 10 областях і, за повідомленнями, у цьому процесі веде перед Вінницька область.

"Взагалі у нас є домовленості про утилізацію і з Німеччиною, і з Англією. У Швецію майже тисячу тонн вже завезли",- каже директор Національного центру поводження з небезпечними відходами.

За його словами, цей спадок вже вплинув на екологію України й здоров'я українців.

"Ми вже їх в якійсь концентрації п'ємо, все це знаходимо в криницях і кругом. Звідси всі хвороби".

У складі отрути є хлор, дуст, сірка, ртуть. Ці речовини вражають нервову й серцеву системи, нирки, печінку й не виводяться з організму людини.

Зберігається все це часто просто неба поблизу сіл.

Скільки розкидано такої хімії, ніхто не знає. Поки що вивозять із найбільш зруйнованих складів без даху, де хімікати мокнуть під дощем і течуть у ґрунтові води.

Всього на Вінниччині майже 800 тонн розкиданої отрути, а також є Джуринський отрутомогильник, на який звезли понад тисячу тонн пестицидів з 9 областей.

В Івано-Франківській області з Калуша до кінця року мають вивезти понад 11 тисяч тонн токсичного гексахлорбензолу.

Україна як аграрна республіка колишнього Радянського Союзу настільки багата отрутним спадком, що могла б збудувати свій завод для утилізації. Але маленький будувати нерентабельно, а на великий потрібно 100 млн. євро, яких немає.

 Тому за українські гроші українську отруту знищує Європа.