"Укртрансгаз" закінчив закачування до сховищ

Вівторок, 26 жовтня 2010, 13:45

"Укртрансгаз", дочірня компанія "Нафтогазу", завершила сезон закачування природного газу в підземні сховища.

Про це повідомила прес-служба ДК у вівторок, передає "Інтерфакс".

"Підземні сховища переходять в стадію так званих "нейтральних періодів".

На сьогодні тільки одне сховище газу - Більче-Волицьке - знаходиться у режимі закачки, решта 11 - у нейтральному періоді", - наголошується в повідомленні.

За даними прес-служби, при "нейтральних періодах" у сховищах проходить процес стабілізації пластової системи, розподіл газу за покладами, проходять інерційні газодинамічні процеси.

Крім того, виконуються промислові геофізичні дослідження, вимірювання пластових тисків, дослідження свердловин і проходить підготовка до періоду відбору газу.

Початок і тривалість нейтрального періоду визначається індивідуально, відповідно до обсягу проведення необхідних робіт, які накопичилися під час роботи сховищ.

Період в середньому триває 10-14 днів.

Станом на 25 жовтня в експлуатованих "Укртрансгазом" 12 ПСГ знаходиться 23,72 млрд. куб. м газу.

За даними Мінпаливенерго споживання природного газу українськими споживачами з жовтня-2010 року по квітень 2011 року передбачається в обсязі 37,9 млрд. куб м.

Для споживачів Україну в цей період буде відібрано близько 4 млрд. куб. м газу з ПСГ країни, ще 26 млрд. куб м газу планується імпортувати по контрактах з ВАТ "Газпром", ще 8 млрд куб. м газу складе видобуток українських газовидобувних підприємств.

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю більше 31 млрд. куб. м. 12 сховищ і систеу магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - "Чорноморнафтогаз", 100% акцій якої належить НАК.