Податківці завели справу на "Запоріжсталь"

Понеділок, 25 жовтня 2010, 09:09

Податкова звинувачує керівництво "Запоріжсталі" в махінаціях з ПДВ на 87,5 млн. гривень.  

Спеціалізована державна податкова інспекція по роботі з великими платниками податків у Запорізькій області домагається притягнення до адміністративної відповідальності керівників одного з найбільших метмбінатів, пише видання "Дело".

Під приціл податківців потрапили фінансовий директор "Запоріжсталі" Олександр Рабцун і головний бухгалтер цього підприємства Анатолій Белеуш.

Інспекція у Заводському районному суді міста намагається довести, що керівники меткомбінату завищили суму ПДВ для відшкодування на загальну суму понад 87,5 млн. гривень.

Юристи податкової надали суду матеріали про факти завищення ПДВ для відшкодування з державного бюджету у двох випадках.

У першому випадку йдеться про порушення фінансовим директором "Запоріжсталі" Рабцуна ведення податкового обліку на підприємстві, в результаті якого сума ПДВ для відшкодування за червень 2010-го була завищена на 35,3 млн. гривень.

У другому випадку в результаті таких же дій керівництва "Запоріжсталі" сума повернення ПДВ за березень-травень 2010 року була завищена на 52,6 млн. гривень.

Ці факти податкова служба виявила в ході позапланових перевірок, що пройшли в кінці серпня - початку вересня.

Представники "Запоріжсталі" звинувачення з боку податківців відкидають і протоколи за підсумками перевірок не визнають.

Крім цього, юристи підприємства подали до суду свої зустрічні позови з вимогою визнати незаконними протоколи податківців та рішення податкового органу, завдяки яким і були ініційовані судові розгляди.

Варто відзначити, що конфлікт держави з метпідприємствами з визначення сум відшкодування ПДВ має давню історію.

Проте останнім часом силові структури зробили свою боротьбу з махінаціями з ПДВ показовою.

Так, у вересні було заведено кримінальну справу на генерального директора Алчевського меткомбінату, що входить в структуру корпорації ІСД.

За повідомленням прес-служби Генпрокуратури, було встановлено, що керівник підприємства протягом січня-березня 2010 року здійснив замах на заволодіння коштами державного бюджету в сумі 30 млн. гривень.

Зараз цю справу готує до суду обласна Спеціалізована податкова інспекція по роботі з великими платниками податків у Луганську.

У той же час не можна не помітити, що об'єктами для судових розглядів стали підприємства, які раніше підтримували попередню владу.

Так, власники ІСД не приховували симпатій до Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка.

Також підтримували Тимошенко і представники "Запоріжсталі". А Рабцун є депутатом Запорізької обласної ради від БЮТ.