Бойко відмовив Бразилії в "ядерному СП"

Четвер, 21 жовтня 2010, 17:38

Мінпаливенерго не підтримало ідею створення спільного україно-бразильського підприємства в сфері ізотопного збагачення урану.

Про це повідомило джерело "Дзеркала тижня".

Зокрема, в рамках підготовки офіційного візиту президента Бразилії Україну відвідав керівник Національної комісії Бразилії з атомної енергії Одаір Гонсалес.

Він провів низку зустрічей, в тому числі з керівниками Мінпаливенерго.

Бразильська сторона сподівалася, що буде підписаний меморандум з Мінпаливенерго України про наміри співробітництва у сфері ізотопного збагачення урану шляхом створення спільного підприємства.

Однак джерело, присутнє при переговорах, повідомило, що представники Мінпаливенерго практично прямо заявили бразильській делегації, що з цього питання будуть співпрацювати лише з Росією.

Нагадаємо, що з 2005 року Бразилія на рівні керівництва державного підприємства "Ядерна промисловість Бразилії" (INB) вносить пропозиції українській стороні щодо створення українсько-бразильського міждержавного спільного підприємства з ізотопного збагачення урану.

Ідея полягає в тому, щоб об'єднати бразильські технології ізотопного збагачення урану (які, за оцінками експертів, істотно дешевші та ефективніші в порівнянні з існуючими у світі та захищені бразильським патентом) з українськими матеріалами та обладнанням.

Об'єднання зусиль з Україною дозволило б збільшити обсяги виробництва ядерного палива (яке Бразилія виробляє для власних потреб і на експорт) і наростити експорт на ринки третіх країн - до Китаю і Республіки Корея.