Профіцит платіжного балансу становить більше п'яти мільярдів

Четвер, 23 вересня 2010, 17:25

Профіцит платіжного балансу України у січні-серпні 2010 року, за попередніми даними, становив 5,2 млрд. доларів порівняно з 10,828 млрд. доларів дефіциту за відповідний період 2009 року.

Про це повідомляє Національний банк України (НБУ), передає агентство "УНІАН".

За даними НБУ, у серпні платіжний баланс був майже урівноваженим і його профіцит становив 30 млн. доларів.

У серпні, третій місяць поспіль, погіршується стан рахунку поточних операцій, дефіцит якого становив 563 млн. доларів.

Така динаміка спричинена істотним зростанням дефіциту торгівлі товарами.

Чинниками погіршення товарного балансу стали певне уповільнення світової економіки на фоні проблем з державними фінансами у розвинених країнах і матеріалізація ефектів зміцнення реального курсу гривні.

З початку року РЕОК гривні зріс на 7,4%, насамперед, через посилення номінального обмінного курсу гривні щодо євро та інших валют, які девальвували щодо долара.

Додатковим чинником у серпні стали високі обсяги імпорту енергоносіїв.

За січень-серпень 2010 року поточний рахунок було сформовано з дефіцитом 562 млн. доларів порівняно з дефіцитом 1,1 млрд. доларів за відповідний період 2009 року.

Рахунок операцій з капіталом і фінансових операцій п`ятий місяць поспіль залишається профіцитним.

У серпні 2010 року він становив 593 млн. доларів і був забезпечений здебільшого збільшенням надходжень прямих іноземних інвестицій.

З початку року профіцит досяг 5,8 млрд. доларів, тоді як за 8 місяців 2009 року дефіцит становив 9,7 млрд. доларів.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у серпні становили 654 млн. доларів.

За даними НБУ, основним реципієнтом ПІІ продовжує виступати реальний сектор. У цілому з початку 2010 року чисте надходження ПІІ становило 3,1 млрд. доларів, з них в банківський сектор надійшло 24%.

Сальдо по кредитах і облігаціях у серпні було негативними на рівні 332 млн. доларів внаслідок чистих погашень зовнішніх зобов`язань приватного сектора.

У банківському секторі зберігається тенденція активного погашення накопиченої заборгованості за досить низького рівня нових залучень: негативне сальдо становило 252 млн. доларів.

Сальдо по операціях реального сектора з кредитами і облігаціями сформувалося негативним на рівні 117 млн. доларів.

У цілому за січень-серпень 2010 року сальдо по операціях з кредитами і облігаціях приватного сектора залишається негативним - на рівні 1,2 млрд. доларів, що в 5 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У Нацбанку відзначають, що отримання кредитного траншу від Міжнародного валютного фонду у розмірі 1,9 млрд. доларів, з яких 1 млрд. доларів було спрямовано на фінансування дефіциту Держбюджету, дозволило продовжити процес відновлення резервних активів.

Їх обсяг, станом на 1 вересня 2010 року становив 32,7 млрд. доларів, що забезпечує фінансування імпорту товарів і послуг протягом 5,4 місяці майбутнього періоду.