Комісія зі спірного газу не змогла затвердити попередній звіт

Середа, 22 вересня 2010, 15:02

Тимчасова слідча комісія Верховної ради щодо рішення Стокгольмського арбітражу, розслідування фактів корупційної діяльності RosUkrEnergo AG в Україні і причетності до цього посадових осіб органів державної влади не змогла затвердити попередній звіт на засіданні в середу.

Як повідомляє прес-служба БЮТ з посиланням на голову комісії Романа Зварича, комісія не змогла затвердити попередній звіт у зв'язку з неявкою на засідання депутатів від коаліції, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Зварич повідомив, що за затвердження попереднього звіту проголосували п`ять членів комісії при необхідних шести.

У той же час він висловив думку, що до запланованого на п'ятницю, 24 вересня, звіту комісії, він буде мати необхідні підписи, зокрема, підпис члена фракції "НУ-НС" Володимира Ар'єва, який був відсутній на засіданні 22 вересня.

Голова комісії також заявив, що у випадку, якщо попередній звіт не буде підтриманий більшістю членів комісії, він не оприлюднить жодного документа.

"Те, що члени Партії регіонів, крім мого заступника Анатолія Кінаха, не беруть участі в засіданнях комісії, мені важко прокоментувати, але один "регіонал" мені відверто сказав, що йому порадили не ходити на засідання комісії", - підкреслив Зварич.

Крім рішення щодо звіту комісії та пропозиції продовжити роботу комісії на два місяці члени комісії на сьогоднішньому засіданні також вирішили звернутися до президента Януковича з вимогою доручити СБУ надати всі необхідні матеріали для продовження роботи комісії і проведення об'єктивного розслідування.

Зварич наголосив, що відмова органів державної влади надавати комісії оригінали документів, зокрема, оригінал рішення Стокгольмського арбітражу, є основною причиною неможливості встановлення істини у цій справі.

За його словами, комісія зараз у своїй роботі керується свідоцтвами міністра палива та енергетики Юрія Бойка про те, що переклад рішення Стокгольмського арбітражу, який є в наявності комісії, не відрізняється від оригіналу.

Зварич додав, що голова СБУ Валерій Хорошковський і міністр юстиції Олександр Лавринович відмовилися з'явитися на засідання комісії.

Крім того, він нагадав, що комісія за час своєї роботи допитала як свідків екс-прем'єра Юлію Тимошенко, адвоката екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренка Юрія Сухова і міністра палива і енергетики Бойка.