Уряд скористався російським кредитом на 60%

П'ятниця, 17 вересня 2010, 17:57

Кабінет міністрів використовував 1,2 млрд. доларів із двомільярдного короткострокового бридж-кредиту російського ВТБ банку, залученого на початку червня 2010 року.

Про це заявив міністр фінансів Федір Ярошенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Взяли кредит 2 млрд. доларів, він дав нам серйозні ресурси. 1,2 млрд. доларів використовували, решта - на рахунку", - сказав він.

Відповідаючи на питання про подальшу долю цього кредиту у зв'язку із залученням 2 млрд. доларів за рахунок розміщення єврооблігацій, Ярошенко зазначив, що це питання ще вимагає додаткового аналізу.

"Ми багато разів говорили, що уряд працює над різними інструментами щодо забезпечення стабільного розвитку нашої держави. Ми повинні мати ресурси, які повинні дозволити державі виконувати свої функції. Тому порахуємо", - сказав він, припускаючи зацікавленість української сторони у частковій пролонгації кредиту ВТБ.

Міністр фінансів підкреслив, що нині уряд має достатньо коштів для повного фінансування всіх запланованих видатків бюджету.

Як повідомлялося, Україна на початку червня отримала від ВТБ 2 млрд. доларів у якості бридж-кредиту перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту МВФ.

Умови залучення цього короткострокового фінансування офіційно не розголошувалися. За даними джерел, він залучений на півроку під 6,7% річних.

Передбачалося, що обсяг випуску 10-річних євробондів складе також 2 млрд. доларів. Однак після проведення road show в першій половині липня український Мінфін повідомив, що вирішив не розміщувати євробонди, враховуючи існуючі джерела фінансування і стан ліквідності.

Розміщення пройшло лише в середині вересня: Україна продала 5-річні єврооблігації на 0,5 млрд. доларів під 6,875% річних і 10-річні єврооблігації на 1,5 млрд. доларів під 7,75% річних.

Процентний дохід за ними буде виплачуватися раз у півроку - 23 березня і 23 вересня.

Крім того, МВФ наприкінці липня вирішив відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand by на 10 млрд. SDR, або 15,35 млрд. доларів за поточним курсом, у кінці липня.

Київ уже отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд. SDR.

У випадку успішного моніторингу програми за підсумками третього кварталу, Фонд виділить Україні наприкінці листопада ще 1 млрд. SDR.

МВФ у серпні повідомив, що уряд України планує в четвертому кварталі 2010 року погасити бридж-кредит ВТБ після того, як у третьому кварталі розмістить єврооблігації на 1,3 млрд. доларів і отримає 0,15 млрд. доларів від ЄС і 0,3 млрд. доларів від ЄБРР.

У четвертому кварталі очікується також надходження 0,5 млрд. доларів від Світового банку і 0,3 млрд. доларів від ЄС.

Крім того, в третьому і четвертому кварталах Київ розраховує отримати ще по 0,1 млрд. доларів іншого проектного фінансування.