Брокери почали заробляти на ПДВ-облігаціях

Понеділок, 13 вересня 2010, 10:26

Минулого тижня в Україні почалася активна торгівля ПДВ-облігаціями.

Середньоденний оборот в останні дні тижня, за оцінками учасників ринку, становив від 100 до 300 млн. гривень, пише видання "Дело".

Майже всі угоди пройшли на позабіржовому ринку. Покупці були готові брати папери з дисконтом 19,5-22%, а продавці в залежності від розміру пакета ПДВ-бондів розраховують на дисконт від 18 до 19,5%.

"Папери другого-четвертого траншів почали з'являтися на ринку ще 3 вересня, але реальний ринок сформувався ближче до другої половини минулого тижня", - розповідає заступник директора з торговельних операцій компанії "Інсайт Капітал" Роман Вареник.

У цей час попит на ПДВ-облігації навіть перевищує пропозицію.

"ПДВ-облігації - це зараз національна ідея України. Ними займаються всі, починаючи від великих банків і закінчуючи самим дрібним брокером", - говорить начальник управління фінансових ринків ING Банк Україна Андрій Потапов.

Поки що ринок ПДВ-облігацій залишається позабіржовим.

"Основний обсяг угод укладається на позабіржовому ринку. Головна причина - по телефону зручніше. До того ж первинні скупники не горять бажанням показувати, з яким дисконтом вони купують папери в експортерів", - пояснює старший аналітик компанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.

Зараз більше всього пропозицій на продаж ПДВ-бондів з четвертого траншу, який був випущений на суму 6,04 млрд. гривень.

Основними кінцевими покупцями ПДВ-облігацій виступають кілька іноземних банків, які можуть набувати папери як для себе, так і для подальшого перепродажу.

Традиційний шлях більшості ПДВ-облігацій від експортера до кінцевого власника зараз виглядає наступним чином.

Дрібні та середні інвесткомпанії безпосередньо скуповують у експортерів відносно невеликі обсяги ПДВ-бондів, формують з них більш великі пакети в 2-10 млн. гривень і перепродують їх банкам або крупним фондовикам.

Ті, у свою чергу, реалізовують їх кінцевим власникам - західним банкам або фондам.

Протягом всього цього ланцюжка ціни зростають на 1-2 процентних пункту.

Так, на початковому етапі дрібні брокери скуповують у експортерів папери з дисконтом 19,5-20%, перепродують великим гравцям з дисконтом 19-19,5%, а ті, у свою чергу, інвесторам з дисконтом 18,5-19%.

У випадку з великими експортерами зі схеми випадають посередники.