Антимонопольники шукають зв'язок між українськими мобільними операторами

Четвер, 5 серпня 2010, 09:36

Для злиття активів "Альфа-груп" і Telenor в Україні з'явилося ще одна перешкода.

Антимонопольний комітет, стурбований недавнім посиленням позицій "Альфа-груп" у акціонера "Астеліту" - компанії Turkcell - попросив у учасників концентрації додаткову інформацію про конкуренцію між підконтрольними "Альфа-груп" мобільними операторами, пише газета "Комерсант-Україна".

У прес-службі АМКУ повідомили виданню, що 30 липня комітет розіслав учасникам ринку, зокрема компаніям Altimo, "Київстар", ЗАТ "Вимпел-Комунікації" і Telenor ASA, запити для уточнення їх часток на вітчизняному ринку мобільного зв'язку, відносин контролю з іншими суб'єктами господарювання та наявність між ними конкуренції.

Начальник відділу зв'язків зі ЗМІ та громадськістю Богдан Якимюк пояснив, що інформація є обов'язковою в рамках розслідування, розпочатого у зв'язку з переглядом рішення комітету про видачу дозволу на придбання контролю компаніями Telenor ASA і Altimo над "Київстаром" і ЗАТ "Вимпел-Комунікації".

Запити направлені у зв'язку з появою інформації про те, що "Альфа-груп" повернула контроль над 13,22% акцій Turkcell і таким чином посилила свій вплив у компанії, яка є акціонером "Астеліта" (ТМ life:)), уточнив Якимюк.

Він підкреслив, що комітет поки не має в своєму розпорядженні офіційної інформації про збільшення частки "Альфа-груп" в Turkcell.

Компанії повинні дати відповідь до 11 серпня.

"На підставі отриманої інформації ми приймемо відповідне рішення щодо наявності або відсутності монополізації даного ринку", - повідомили у відомстві.

Якщо факт порушення конкуренції підтвердиться, "Альфа-груп" загрожує штраф у розмірі 10% від обороту або вимога продати частину активів.

Altimo Holdings and Investments Ltd - холдингова компанія для телеком-активів "Альфа-груп": 43,89% голосуючих акцій VimpelCom Limited (володіє 100% російського "Вимпелкому" і українського "Київстару"), 25,1% "Мегафону" і 13,22% Turkcell.

Згідно з повідомленням Turkcell на сайті Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), Alfa Finance Holdings придбала 32,2% Alfa Telecom Turkey (ATT) у Nadash International Holdings Inc., афілійованої з казахстанською Visor Group, за 51,52 млн. доларів.

Ще 30% ATT були викуплені за 48,3 млн. доларів у Henri Services Ltd, контрольованої Олександром Мамутом.

ATT володіє 49% Cukurova Telecom Holdings, яка контролює 52,91% акцій Turkcell Holding. Йому належить 51% Turkcell.