Бажаючі провести великі угоди з нерухомістю тепер підлягають фінмоніторингу

П'ятниця, 27 серпня 2010, 12:57

Державний комітет фінансового моніторингу, окрім реєстру суб'єктів первинного фінмоніторингу, буде вести реєстр осіб, які мають намір, а також відмовилися здійснити операцію купівлі-продажу нерухомості на суму 400 тис. гривень і більше.

Це передбачено постановою уряду №747 від 25 серпня, передає тижневик "Дзеркало тижня".

Згідно з документом, посередник на ринку нерухомості протягом трьох робочих днів з моменту встановлення ділових відносин з клієнтом, що має намір здійснити операцію на суму 400 тис. гривень і більше, подає до держкомітету інформацію для внесення його до реєстру суб'єктів первинного фінмоніторингу.

У разі ж відмови від встановлення ділових відносин з особою, яка має намір здійснити таку операцію, але не може бути ідентифікована відповідно до вимог законодавства, посередник не пізніше наступного робочого дня з дати прийняття рішення про відмову подає до комітету інформацію про таку особу.

Держфінмоніторинг, у свою чергу, веде спеціальний реєстр, в якому, зокрема, зазначаються дані про осіб, що проводили або мають намір провести операцію на ринку нерухомості на суму 400 тис. гривень і більше.

Загалом держкомітет також веде реєстр суб'єктів первинного фінмоніторингу і присвоює кожному такому суб'єктові обліковий код, яким є комбінація з букв латинського алфавіту і цифр.

Такі суб'єкти, крім спеціально визначених, подають Держфінмоніторингу інформацію, необхідну для взяття їх на облік, протягом трьох робочих днів, зокрема, з дати призначення працівника, відповідального за проведення фінансового моніторингу, але не пізніше дня проведення першої фінансової операції.

Дія цього порядку не поширюється на банки, у тому числі їхні структурні підрозділи.

Відносно них порядок фінмоніторингу, згідно із законодавством, розробить Нацбанк.