Профспілки вимагають переглянути умови співробітництва з МВФ

Понеділок, 16 серпня 2010, 15:28

Федерація профспілок України вимагає перегляду умов кредитного співробітництва з МВФ.

"ФПУ вимагає від МВФ терміново провести спільні консультації з урядом та представниками всеукраїнських профспілок для обговорення умов кредитування країни", - йдеться в заяві ФПУ, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно із заявою, взяті українською владою зобов'язання для отримання кредитних коштів від МВФ руйнують систему соціального захисту в Україні.

"Члени профспілок, профспілкові організації, трудові колективи підприємств з обуренням сприйняли меморандум МВФ з урядом і Нацбанком та висловлюють категоричний протест проти дій МВФ", - підкреслюється в документі.

"Народ України знову поставлений перед фактом нічим не виправданого багаторазового підвищення ціни на газ для 12 млн. сімей, заморожування заробітної плати 4 млн. працівників бюджетних установ, підвищення пенсійного віку жінок", - підкреслюється в документі.

ФПУ також вважає, що МВФ дозволяє собі цинічно втручатися у внутрішню політику суверенної держави, використовуючи важкий стан економіки і критичну залежність країни від зовнішніх кредитів.

"Міжнародним банкірам виявилося мало обгрунтованих гарантій уряду щодо повернення отриманого кредиту, стабілізації державного бюджету і фінансової системи країни. Вони прямо диктують обмеження заробітних плат і соціальних виплат, підвищення цін", - наголошується в заяві.

Автори документа також підкреслюють, що підвищення на п'ять років пенсійного віку жінок залишить без роботи понад 2 млн. випускників шкіл і молодих фахівців, які будуть змушені шукати роботу за кордоном.

"Очевидно, країнам, які керують міжнародними фінансовими установами, вже потрібна нова хвиля молодої української міграції для дешевого обслуговування своїх економік", - припускають у ФПУ.