"Титан України" віддали Фірташу

Четвер, 12 серпня 2010, 10:45

Державним холдингом "Титан України" буде керувати Олександр Нечаєв, лояльний до бізнесмена Дмитра Фірташа.

З його приходом, вважають учасники ринку, у компанії з'явиться шанс на отримання інвестицій, а також імовірність включення до структури нових родовищ, пише видання "Экономические известия".

Одночасно всі відвантаження з України двоокису титану тепер контролюватиме найпопулярніший гравець газового ринку.

Регіонали перехопили ідею екс-прем'єра Тимошенко щодо створення ДХК "Титан України" і доручили управління нею людині Дмитра Фірташа.

Пан Нечаєв, за інформацією видання, стане гендиректором компанії.

Раніше він очолював підконтрольний Фірташу "Кримський титан" на посаді голови правління.

Інформацію про його призначення підтвердив голова правління "Сумихімпрому" Євген Лапін, якого в Кабміні готують на посаду першого заступника гендиректора холдингової компанії.

Він же відзначив, що ідея Юлії Тимошенко не зазнала жодних змін як у назві, так і в її структурі.

Нагадаємо, до складу ДХК "Титан України" увійдуть державні пакети акцій у розмірі 100% ВАТ "Сумихімпром", ДАК "Титан", що здійснює корпоративне управління 50% +1 акція ЗАТ "Кримський титан" та Запорізького державного титаномагнієвого комбінату після перетворення його у ВАТ.

Передбачалося, що Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК також з'являться в структурі державної компанії, 100% якої буде керувати Мінпром.

Але судова тяганина навколо цих об'єктів між Мінпромом і OstChem Ukraine, Фірташа, не дозволили завершити процес вливання підприємств у ДХК.

У результаті "Титан України" існує поки що лише на папері.

Втім, одному Фірташу підйом підприємств ДХК навряд чи під силу. Тим більше якщо в цю структуру увійде ЗТМК.

Лапін не виключив, що в складі акціонерів компанії можуть з'явитися й інші інвестори, а також підприємства з видобутку і переробки сировини.

"Ідеєю участі в роботі титанового холдингу зацікавилися також індуси, китайці. Не виключено, що до складу "Титану України" будуть введені ільменитовий і апатитові родовища в Житомирській, Полтавській та Кіровоградській областях", - сказав він.