Білорусь знову "видавлює" українських пивоварів зі свого ринку

Четвер, 12 серпня 2010, 09:51

"Білоруський державний концерн харчової промисловості" ініціює ліцензування поставок українського пива.

Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили в прес-службі концерну.

"Такий захід виноситься на розгляд ради міністрів Білорусі в якості одного з механізмів регулювання імпорту", - розповіла прес-секретар "Белгоспіщепрома" Ірина Гусєва.

Ліцензування поставок українського пива допоможе знизити обсяг імпорту продукту в країну, повідомило агентство "Белта" з посиланням на заяву голови "Белгоспіщепрома" Івана Данченка.

Проект документа про введення ліцензування вже підготовлений.

Він розроблений для виконання програми розвитку пивоварної галузі Білорусі на наступне п'ятиріччя, яка, зокрема, передбачає зниження частки імпортного пива з нинішніх 30% до 5% у загальному обсязі ринку (30 млн. дал) до 2015 року.

Україна - один з найбільших постачальників пива до Білорусі. За даними учасників ринку, на частку поставок з країни припадає до 10% від загального обсягу продажів.

Собівартість його виробництва нижча, ніж у Білорусі.

"Українські компанії закуповують сировину для його виготовлення за ринковими цінами. У Білорусі ж солод продає єдине державне підприємство, а ціни на ячмінь встановлює держава", - говорить гендиректор "Укрпива" Галина Коренькова.

Білоруський солод в середньому на 20% дорожчий українського, відзначає гендиректор "'Славутич Carlsberg Group" Петро Чернишов.

За даними "Укрпива", за перші п'ять місяців 2010 року в Білорусію було поставлено 1,9 млн. дал пива на 7,4 млн. доларів, за п'ять місяців 2009 року - 1,86 млн. дал на 7,2 млн. доларів.

За аналогічні періоди обсяг виробництва пива в Україні становив 114,4 млн. і 120,8 млн. дал відповідно.

Білорусь не вперше намагається обмежити постачання українського пива.

У середині 2009 року держкомітет республіки по стандартизації за скаргою локального виробника "Сябар" звинуватив "Оболонь" у продажу пива ТМ "Вогнегасник" без сертифікату, в результаті чого "Оболонь" була змушена відмовитися від продажу ТМ у Білорусі.

У квітні нинішнього року МЗС Білорусі почав антидемпінгове розслідування відносно імпорту - пропонувалося введення антидемпінгового мита в розмірі 11%.

Спочатку білоруська влада планувала ввести квоти на українське пиво в розмірі 50% від нинішніх поставок, говорить Галина Коренькова.

Але частина пивоварів погодилися "на цінові обмеження" і відмовилися від ідеї введення квот, повідомили в "Белгоспіщепроме".

"У червні ми планово підвищили ціни на свою продукцію в Білорусі, але менше, ніж вимагала Білорусь", - каже Петро Чернишов.

За його словами, зараз вартість 2-літрової пляшки пива торгової марки "Славутич" в Білорусі вище, ніж на українському ринку: 6 тис. білоруських рублів - 15,9 гривень проти 12,5 гривень.

Білорусь - другий за величиною експортний ринок після російського для українських виробників.