Бойко пропонує Росії і Європі два газопроводи

Середа, 7 липня 2010, 09:21

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко днями направив російським і європейським колегам пропозицію використовувати можливості двох українських газопроводів - "Союз" і "Ананьїв - Ізмаїл".

Про це пише газета "Дело" із посиланням на свої джерела.

Ці дві гілки пропонується дотягнути до Туреччини, де їх з'єднають з газотранспортною системою країн Євросоюзу.

Сукупна потужність нового газопроводу становить близько 53 млрд. кубів газу на рік.

Щоб "Південний потік" перестав бути "альтернативним", Київ активно пропонує реалізувати проект за участю трьох сторін - України, Росії, Євросоюзу - на паритетних засадах. Форма участі кожної із сторін ще не визначена.

Згідно з планами української влади, пропозиція спільно з Росією та ЄС використовувати наші газопроводи дасть підстави росіянам засумніватися в доцільності будівництва проекту "Південний потік" в обхід України.

Як відомо, ідея "Південного потоку" полягає в тому, щоб побудувати обхідні шляхи транспортування газу з Росії до Європи.

Головні аргументи, використовувані міністром Юрієм Бойко в переговорах з російськими партнерами, - українська труба вже побудована, її слід лише модернізувати.

За підрахунками міністра, модернізація і розширення "Союзу" і "Ананьєв - Ізмаїл" дозволить прокачувати ті ж 63 млрд. кубометрів газу, які Росія планує пустити по "Південного потоку".

Україна замість двох труб має намір отримати родовище газу в Росії. Імовірно, це може бути одне з родовищ в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Газопровід "Ананьїв - Ізмаїл" - діюча газотранспортна магістраль, яка забезпечує постачання природного газу на Балкани, до Греції, Македонії, Болгарії і Туреччини.

Газопровід "Союз" - діюча газотранспортна магістраль, яка забезпечує постачання газу з Оренбурга до Угорщини, Чехословаччини, Німеччини.