До кінця року держборг досягне 25,9% ВВП - експерт

Середа, 28 липня 2010, 18:44

За даними Міністерства фінансів, прямий державний борг у червні 2010 року зріс на 6,7% у порівнянні з травнем - до 254,5 млрд. гривень.

При цьому гарантований державою борг збільшився на 1,1% - до 86,1 млрд. гривень, сукупний (прямий + гарантований) державний борг зріс на 5,2%.

Економіст інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов виділив два головні чинники, які викликали зростання державного боргу.

"По-перше, уряд узяв у російського банку ВТБ кредит на суму 2 млрд. доларів, що додало 15,8 млрд. гривень до зовнішнього прямого державного боргу України. По-друге, запозичення на внутрішньому ринку в червні 2010 року продовжували зростати, і нові випуски ОВДП перевищували погашення майже на 0,9 млрд. гривень", - сказав він.

За оцінками Astrum, лише трохи більше 0,4 млрд. із цієї суми пов'язано з операціями на первинному ринку, тоді як ще 0,45 млн. боргів було розміщено у поза ринковому порядку.

На думку Блінова, найбільш ймовірно, що цей випуск відбувся в рамках програми рекапіталізації державних банків.

Експерт відзначив, що на відміну від квітня-травня 2010 року, динаміка державного боргу майже втратила підтримку з боку змін курсу долар-євро.

При цьому зміна за місяць офіційного курсу гривня-долар з 7,9251 до 7,9070 мала невелике значення, але також не була основним фактором динаміки державного боргу.

"На сьогодні прямий державний борг складає 23,1% від оцінюваного нами обсягу ВВП в 2010 році. При цьому відношення сукупного (прямий + гарантований) державного боргу до ВВП становить 31%", - відзначив Блінов.

На його думку, ці показники свідчать про те, що Україна має досить низьке боргове навантаження порівняно з іншими економіками, що розвиваються (за винятком багатих нафтогазовими ресурсами Росії та Казахстану, які мають боргове навантаження нижче 10% ВВП).

"Однак Україна має проблему високої короткостроковій боргового навантаження. Приміром, за нашими оцінками, в цьому році співвідношення боргових платежів (погашення основної суми + виплата відсотків) до доходів Державного бюджету перевищує 13%. Це означає, що з кожних десяти зібраних гривень уряд змушений віддавати кредиторам більше гривні", зазначив експерт.

Водночас, за його словами, на сьогодні уряд має широкі можливості рефінансувати короткострокові борги новими випусками з більш низькою процентною ставкою.

При цьому існує сильна потреба в подовженні дюрації ОВДП, що розміщуються на ринку.

Оптимістичною тенденцією в цьому плані є зростання ринкового попиту на середньострокові ОВДП.

"Ми очікуємо, що прямий державний борг продовжить рости протягом другого півріччя і до кінця 2010 року досягне 25,9% ВВП", - підсумував експерт.