Філарет просить Януковича відпустити Макаренка і Діденка

Середа, 21 липня 2010, 15:10

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликає Президента Віктора Януковича сприяти звільненню з-під варти заарештованих колишнього керівника Держмитниці Анатолія Макаренка та екс-першого заступника голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка на поруки до остаточного розгляду їхніх справ судом.

Про це йдеться у зверненні глави Української православної церкви Київського патріархату до Януковича, передає агентство "УНІАН".

Зокрема, як зазначив Патріарх, "останнім часом з`явилось багато нарікань щодо здійснення правоохоронними органами та спеціальними службами нашої держави утисків та переслідувань громадян, іноді, і за політичними мотивами".

Так, додав глава УПЦ КП, нещодавно, відбулись несподівані затримання за рішенням СБУ колишнього керівника Держмитслужби Макаренка та колишнього першого заступника голови "Нафтогазу".Діденка.

Як зазначив Патріарх, адвокати обох затриманих запевняють, що для проведення слідчих дій у їх затриманні та утриманні під вартою не було потреби, а справжньою метою затримання було бажання відповідних служб залякати підозрюваних та продемонструвати опозиції впевненість у власних силах та безкарності дій.

Безумовно, підкреслив глава УПЦ КП, церква не втручається у політичні процеси, водночас церква не існує поза життям громади.

"Тому ми щиро поділяємо Ваше занепокоєння існуючим станом справ із забезпеченням законності у державі та вітаємо Ваші зусилля, спрямовані на посилення ефективності роботи правоохоронних органів, суворе дотримання законів та неухильне забезпечення прав людини", - сказав він.

На думку Патріарха Київського і всієї Руси-України, суспільству важливо знати, що влада може бути милосердною, справедливою і турботливою до своїх громадян.

За його словами, "прикладом такої доброї волі ми б обов`язково назвали звільнення з-під варти заарештованих Макаренка та Віденка на поруки до остаточного розгляду їхніх справ судом".