За тиждень МВФ вирішить долю кредиту для України

Середа, 21 липня 2010, 10:31

Запит України на початок нової програми співпраці, підтриманої кредитом stand-by, рада директорів Міжнародного валютного фонду розгляне 28 червня.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу МВФ.

Згідно з повідомленням, одночасно планується ухвалити рішення про скасування чинної угоди.

Також рада директорів розгляне звіт про порушення зобов'язань України в частині надання інформації (секція 5 статті VIII) та рекомендації щодо дозволеного відступу у зв'язку з недотриманням критеріїв виконання.

Як повідомлялося, уряд України розраховує почати нову програму співпраці з МВФ, підтриману кредитом stand-by в розмірі близько 14,9 млрд. доларів, в рамках якої отримати до кінця року 3 млрд. доларів.

МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитів на суму близько 17 млрд. доларів у рамках програми stand-by.

За нею було виділено лише три транші (4,5 млрд. доларів, 2,8 млрд. доларів і 3,3 млрд. доларів відповідно).

Останній транш отриманий у серпні 2009 року, після чого кредитне співробітництво було припинене.

Відповідно до держбюджету України, в 2010 році на пряме фінансування бюджету планується залучити від МВФ близько 2 млрд. доларів.

За даними Мінфіну, на початок червня 2010 року заборгованість України перед МВФ становила 12,131 млрд. доларів або 29,7% від сукупного державного боргу.

У тому числі прямий держборг перед Фондом становить 6,418 млн. доларів і гарантований державою борг - 5,713 млрд. доларів.