В Росії просуватимуть "Глонасс", заборонивши мобільники з GPS

П'ятниця, 16 липня 2010, 15:25

В Росії можуть потрапити під заборону мобільні телефони з GPS-навігаторами.

Основний акціонер холдингу АФК "Система" Володимир Євтушенков запропонував російському прем'єрові Володимиру Путіну законодавчо заборонити ввезення до Росії навігаційне обладнання без вбудованого в нього чіпа вітчизняної системи "Глонасс", пише газета "Ведомости".

Він стверджує, що вже обговорював цю можливість з усіма постачальниками такого обладнання, зокрема, з Nokia, Siemens, Motorola.

І вони, за словами Євтушенкова, чудово розуміють, що цей ринок буде закрито, але їм потрібно, щоб це було зроблено законодавчо.

Путін погодився, що вендори переживуть це "спокійно".

"Добре, що наші партнери розуміють, що ми, захищаючи свої національні інтереси, будемо просувати на наш ринок власний продукт. І треба коректно з ними вибудовувати відносини", - сказав він.

Переговори про вбудовуванні модулів "Глонасс" у навігатори та мобільні телефони ведуться з усіма ключовими вендорами, підтвердив виданню гендиректор НІС Олександр Гурко.

Їм це цікаво, стверджує він, оскільки Росія - великий ринок, а загальний технологічний тренд рухається до створення мультисистемних пристроїв.

Крім того, зараз Мінпромторг готує нововведення в митному регулюванні.

Якщо рішення про заборону на навігаційне обладнання із вбудованими чіпами американської навігаційної системи GPS буде прийняте, під нього потраплять як окремі GPS-навігатори, так і популярні моделі мобільних телефонів і навіть комп'ютерів.

Так модуль GPS вбудований в кілька моделей смартфона iPhone від Apple, в телефони Nokia, Samsung, в популярний планшет від Apple - iPad.

АФК "Система" просуває і власні інтереси. Вона контролює створену разом з Роскосмосом компанію "Навігаційно-інформаційні системи" (НІС) - федерального оператора системи "Глонасс" в Росії.

Днями "Система" придбала й інший навігаційний актив - компанію "М2М-Телематика", яка займається розробкою систем супутникового спостереження.