Найбільша кредитна спілка отримала тимчасову адміністрацію

Понеділок, 12 липня 2010, 10:48

Через чотири місяці після того, як Держфінпослуг призупинила дію всіх ліцензій КС "Перше кредитне товариство", регулятор ввів у компанію тимчасову адміністрацію.

У розпорядженні Дерфінпослуг говориться, що від управління спілкою відсторонюються правління та спостережна рада, тимчасовим адміністратором призначається Світлана Слободенюк, пише видання "Дело".

Слободенюк призначено на півроку, з можливістю подальшого продовження терміну. До цього вона керувала санацією КС "Аккорд".

Причиною введення тимчасової адміністрації в Держфінпослуг називають численні невиконання союзом приписів регулятора.

Так у 2009 році вкладники "Першого кредитного товариства" подали у відомство 318 скарг, а в січні - лютому 2010 року - ще 78.

У ході чотирьох перевірок компанії були виявлені "численні порушення зобов'язань перед вкладниками - в частині неповернення депозитів і невиплати відсотків за ним".

Відомство видало кредитній спілці 17 приписів з вимогами виконати зобов'язання.

Однак цього не зроблено. У березні Держфінпослуг призупинила дію ліцензії установи на залучення вкладів.

Як відомо, "Перше кредитне товариство" - найбільша КС з всеукраїнським статусом.

За даними Держфінпослуг, на початок жовтня 2009 року вкладниками "Першого кредитного товариства" були більше 10 тис. осіб і 34 тис. - позичальниками.

Сумарні активи КС на початок року складали близько 300 млн. гривень.

Як повідомлялося, Держфінпослуг ініціює створення державної факторингової компанії для забезпечення погашення безнадійної заборгованості перед вкладниками проблемних кредитних спілок.