Тігіпко не буде робити для бізнесу знижок

П'ятниця, 4 червня 2010, 11:40

Уряд не збирається підвищувати доходність ПДВ-облігацій і брати на себе усі витрати підприємців.

Про це сказав віце-прем'єр Сергій Тігіпко, виступаючи на ранковому засіданні парламенту в п'ятницю.

"Я хотів би констатувати, що коли прийшов уряд, ми отримали  важку проблему з відшкодування ПДВ. На перше травня невідшкодованого ПДВ маємо 23 мільярди гривень,  - це те, що накопичилося за 2008, 2009  і перший квартал 2010 року", - нагадав віце-прем'єр.

Він наголосив, що після прийнятт бюджету було випущено ОВДП на всі 23 міляьрди гривень.

"Практично всі підприємці мають можливість в добровільному порядку зробити заявку і отримати папери уряду з доходністю 5,5%. Я можу сказати, що дійсно, одне питання, яке не влаштовувало підприємців - це питання доходності", - визнав Тігіпко.

Він зазначив, що при такому жорсткому бюджеті й тих проблемах, які ми ще маємо, "давати більшу доходність, ми просто не маємо права".

"Усі втратили під час кризи і я вважаю, що не може за ці всі втрати розраховуватися виключно одна держава. Тому ми дали ці цінні папери. Дисконти будуть залежати від того, якким чином будуть себе поводити оператори ринка", - додав Тігіпко.

Він пояснив, що підприємства зможуть отримувати 10% "живих" грошей на півріччя - за умовами10% цінних паперів будуть гаситися кожні пів року державою.

"Окрім цього, такі цінні папери випускалися 2004 року. І я нагадую, що вже через місяць дисконт складав 10-12%. Якщо зараз не поспішати, підприємства отримають гарний дисконт, який би вони ніколи не побачили, якби ми їм не повертали ПДВ", - наголосив віце-прем'єр.