"Нафтогаз" вимагає від Росії гарантій

Середа, 30 червня 2010, 14:32

НАК "Нафтогаз України" наполягає на необхідності закріплення в контракті з російським "Газпромом" гарантованих обсягів транзиту природного газу по території України.

Про це повідомив заступник голови правління НАК Вадим Чупрун у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Повинна бути синхронна відповідальність за невиконання зобов'язань. Ми минулого року втратили близько 600 млн. дол. через зниження обсягів транзиту", - сказав він.

При цьому чиновник нагадав, що контракт на постачання газу передбачає принцип "бери або плати" на відміну від угоди на транзит природного газу по українській ГТС.

За словами Чупруна, "Нафтогаз України" на переговорах і консультаціях з "Газпромом" постійно піднімає питання про збільшення транзитної ставки, а також про зміну базової ціни природного газу в контракті з "Газпромом" на закупівлю-продаж газу і зміну складових газової формули.

"Ми хочемо змінити базову ціну, закладену в контракті. Крім того, ми не згодні з іншими складовими, за якими розраховується ціна газу. Тому що питома вага газойля і мазуту в балансі енергоспоживання країни не настільки значна, як у європейських країнах", - зазначив заступник голови "Нафтогазу".

"Тут стоїть питання про об'єктивний підхід, що буде відповідним тій дійсності, за якими ми працюємо в Україні", - сказав він.

У той же час начальник управління структурування контрактів та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв відзначив, що середня ставка транзиту в західній Європі приблизно на 28% нижче української транзитної ставки.

Комлєв вважає, що за поточної української ставки є премія за відсутність умови ship or pay, яке є в європейських контрактах на транзит.