Євросоюз може розорити український АПК

Вівторок, 29 червня 2010, 12:19

Створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом на запропонованих ним умовах призведе до величезних збитків аграрного сектору України.

Так вважають у асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Аграрний сектор країни може понести величезні збитки, якщо Україна погодиться на запропоновані Євросоюзом умови", - сказав президент УКАБ Алекс Ліссітса.

Він закликав керівництво країни відстояти позиції агропромислового сектора країни в переговорах про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом в частині тарифного захисту внутрішнього ринку, розміру державної підтримки АПК, скасування вивізного мита на соняшник і щодо географічних назв деяких продуктів харчування.

Генеральний директор УКАБ Володимир Лапа, зокрема, зазначив, що ЄС запропонував Україні квоти на агропродукцію менше, ніж країна фактично зараз постачає на європейський ринок, або ж ініціював вилучення з режиму вільної торгівлі "цікавої для України" в плані експорту продукції.

За його словами, країні необхідно відстоювати квоту на ввезення в ЄС м'ясної продукції не менше 50 тис. тонн на рік, молочної - 20-30 тис. тонн, цукру - 25 тис. тонн, а також вільний експорт в країни Євросоюзу зерна.

Крім цього, експерти відзначили, що Україні в жодному разі не можна погоджуватися на запропоноване ЄС скасування вивізного мита на соняшник.

На думку Ліссітси, скасування експортного мита на соняшник призведе до того, що країна із світового лідера з експорту соняшникової олії перетвориться на його імпортера, оскільки олійна сировина буде вивозитися за її межі.

Це, як прогнозують експерти, викличе різке зростання цін на масложирову продукцію на внутрішньому ринку.